Leta i den här bloggen

onsdag 29 september 2010

Den viktiga miljön

Vi trivs bättre, presterar bättre och är mindre sjuka om vi arbetar i en trevlig omgivning visar en avhandling från KTH. Arbetsmiljön har större inflytande än vi kanske tror och bäst trivs vi om vi har ett eget rum att arbeta i, som vi själva har kontrollen över. Sämst trivs vi i mellanstora kontorslandskap med mellan tio och 24 personer.

För många intryck och störande moment bidrar till en känsla av brist på kontroll och gör det svårare att koncentrera sig och vara effektiv. Arbetsgivaren, som är ute efter att spara pengar, inser kanske inte att den som sparar in i byggnadsskedet, kan få betala sitt ”högriskval” i efterhand i form av mera missnöjd och mindre frisk personal.

Källa: www.arbetarskydd.se

Egentligen är det väl rätt så självklart att miljön spelar roll, eller är det bara jag som tycker det? Att det är trevligare att äta middag i ett vackert rum med levande ljus än i ett lagerutrymme? Att det är mera avkopplande i en trädgård med rosor och lavendel än i en som består av sandhögar? Att jag blir på bättre humör av solsken än av ösregn och blåst? Miljön hemma såväl som på jobbet är en viktig friskfaktor. Forskning visar dessutom att för mycket kladd och stök hemma gör det svårt att koppla av och vi sover bättre i rum som är sparsamt möblerade och där tv och datorer INTE finns… Känns livet kaotiskt? Ta en titt på din omgivning och se vad som (förhoppningsvis!) går att åtgärda. Det brukar vara mera än man tror och att rensa i röran är ofta synonymt med att rensa i själen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar