Leta i den här bloggen

tisdag 5 oktober 2010

Yoga mot depression

Jag märker att det här är ett kärt ämne, för det är nu tredje gången jag återkommer till detta att yoga kan vara en bra medicin mot depression. Men jag vet ju av egen erfarenhet att det faktiskt fungerar! Så hjälper då all yoga mot alla depressioner? Eller hur gör man?

Som vanligt gäller att man bör hitta en yogaform som man trivs med. För övrigt kan man ha i åtanke att det finns olika typer av depressioner, och nu plockar vi in de tre ”gunas” (energierna,) ingen:

Tamastisk depression:
Den som har den här typen av depression har tappat sin motivation och känner en oändlig trötthet. Ofta upplever man att man skulle kunna sova precis hur mycket som helst och ändå blir man aldrig utvilad, utan känner hela tiden en stor energilöshet och likgiltighet.

Här rekommenderas energigivande positioner som solhälsningar, andra stående positioner och bakåtböjningar, för att sedan avsluta med avslappning.

Rajastisk depression:
Den här typen av depression kännetecknas av att man känner stark oro och ångest. Ofta är det svårt att sova och man kan helt enkelt inte koppla av. Den bästa yogan mot dessa besvär är positioner och sekvenser som kräver styrka, i syfte att först göra av med energi, och därefter fortsätta med lugnande positioner som framåtböjningar och sidvridningar. Först därefter kan en person med den här typen av ångestladdad depression dra nytta av avslappningen.

Ofta klarar inte den deprimerade själv att motivera sig till att utföra yogan på egen hand, utan bäst resultat uppnås med en lärare eller instruktör och fasta rutiner.

Källa: www.yogajournal.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar