Leta i den här bloggen

lördag 25 september 2010

Vad är yogisk mat?

Enligt yogan har allting tre kvaliteter, de tre så kallade ”gunas”. För den som är intresserad av vad yogan ger för riktlinjer när det gäller mat, och som gärna vill hålla en normalvikt utan att behöva räkna kalorier, är det bara att följa ”Sattvan”. Läs och lär:

Tamas
Den tunga, svårsmälta maten, förstoppande, skapar trötthet, sjukdomar, depression och oföretagsamhet. Tamastisk mat gör det svårare att utöva yoga, eftersom kroppen blir tung och lederna stela.

Exempel:
Rött kött, animaliska och härdade fetter, överkokt eller hårdstekt och grillad mat, kakor, glass, vitt mjöl, färdigmat.

Rajas
Stimulerande mat, skapar överaktivitet, nervositet, stress, sömnproblem.

Exempel:
Starkt kryddad, saltad eller sötad mat, läsk, godis, choklad, kaffe, te, alkohol, cigaretter, färgämnen och smaktillsatser.

Sattva
Den rena maten, lättsmält, tillför energi och lugn, får kroppen att fungera optimalt, gott om fibrer, vitaminer, antioxidanter och fytonutrienter.

Exempel:
Frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, nötter, honung, örter, ekologiska mejeriprodukter, grönt te och örtteer.

Den som följer en kost som till största delen är sattvisk har sällan några viktproblem. Detta är en enkel och naturlig kost, som människokroppen har lätt att tillgodogöra sig. För den som tycker det låter lite väl jobbigt att plötsligt lägga om hela sin kost, pröva en eller ett par dagar i veckan!

Det finns för övrigt inga regler som säger att man måste vara vegetarian eller över huvud taget äta på ett särskilt sätt för att utöva yoga. Yogan är förlåtande och säger tvärtom att var och en bör jobba med yogan utifrån där man är just nu, att allting är en process och man bör ge det tid. Vad som ofta händer när man utövat yoga ett tag är däremot att man automatiskt börjar tänka mera på vad man äter. Det brukar liksom komma på köpet! Vad man också kan ha med sig lite i bakhuvudet är att yogan har vad vi kan kalla etiska rekommendationer, som talar om hur man bör leva som en sann yogi eller yogini. En av dessa är Ahimsa och den innebär att man inte skadar något annat levande. I detta kan man då givetivis räkna in att vara vegetarian (att inte skada någon = att inte heller äta upp någon.) Frågar man personer som gjort yoga under många års tid, så hittar vi många vegetarianer och även en del veganer. Men det är upp till den enskilde att avgöra när/om man är redo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar