Leta i den här bloggen

fredag 7 februari 2014

Hur man får ett lyckligt liv


Ja, det är förstås inte genom att tjäna massor med pengar, bo i största huset, ha dyraste märkeskläderna och åka på värsta semestrarna. Självklart. Det handlar om harmoni och balans och att hitta sin livsuppgift. Jag har just läst ”manualen”.


Ibland insisterar saker på att komma in i våra liv. De kommer och knackar på vår dörr igen och igen trots att vi redan har sagt nej. Det bästa att göra då är oftast att helt enkelt släppa in dem och ta itu med dem. Yogan var en sådan sak för mig. Jag sa nej till den vid flera tillfällen, innan den till slut lyckades nästla sig in i mitt liv. Om jag sagt ja till yogan tidigare hade jag kunnat komma på rätt spår snabbare. Men ibland är man envis och vill inte öppna sig för nya saker.

Boken som det här ska handla om heter ”Munken som sålde sin ferrari” och den har också kommit och knackat på i många år nu och jag har alltid sagt nej. Robin Sharma, som har skrivit den, är en känd författare, föredragshållare och livsstilscoach. Jag har läst en del av hans blogginlägg, jag följer honom på Twitter och har även sett en del Youtube-klipp av honom. Jag gillar honom! Men jag har också läst så många andra författare i samma bransch och det är väl därför jag har sagt nej just till den här munkhistorien så många gånger. Och faktum är att det nog är själva ordet ”ferrari” som har avskräckt mig. Detta ord, som nog är tänkt att locka till sig läsare, har inte lockat mig. För jag har aldrig önskat mig någon ferrari. Så en munk som säljer sin ferrari låter helt enkelt inte så intressant i mina öron. Jag sa nej till boken redan när jag bodde i USA där den blev bestseller. Jag har ignorerat den här i Sverige också när jag fått förslag från Bokus och Adlibris. Men boken gav sig inte!  Det var meningen att jag skulle ta den till mig. Så till slut övermannade den mig och nu har jag intressant nog till slut läst den – på spanska! Jag stod på Carrefour i Torrevieja och letade efter en lagom enkel bok på spanska och lagom tunn för att inte tynga bagaget för mycket. Och där stod plötsligt den här boken och uppfyllde dessa kriterier. Dessutom hade den lyckats hoppa över i fel hylla från självutvecklingshyllan där den hörde hemma och över till skönlitteraturhyllan, som var den som jag stod och letade i. Ett enda exemplar av den! Det var nog meningen som sagt.

Historien handlar om den framgångsrike amerikanske jetsetadvokaten Julian Mantle, som får en hjärtinfarkt i rätten. Han överlever, men försvinner, utan att tala om vart. Det visar sig senare, när han på nytt dyker upp (och ser ut att vara 20 år yngre istället för 20 år äldre än sin verkliga ålder, vilket var fallet innan), att han sålt alla sina ägodelar (inklusive exklusivt semesterhus och ferrari) och tillbringat en längre tid hos ett indiskt folk, Sivana, i Himlaya i Indien. Här har han lärt sig hur man lever lycklig, ung och frisk och allt detta berättar han om för sin yngre kollega John under en intensiv natt. Och det är det som är historiens kärna. Detta är hemligheterna du behöver känna till för att få ett lyckligt liv. Så här kommer sammanfattningen av dessa regler:

En vanlig dag tänker en människa 60 000 tankar. 99 procent av dessa är exakt desamma som dagen innan. De flesta tankarna är negativa. För att förbättra sitt liv behöver man därför förnya tankarna, tänka nya saker. Hela människans livskvalitet beror på tankarnas kvalitet och vi kan alla lära oss att ta kontroll över våra tankar. (Eller egentligen ”sinnet”. Nu har jag inte läst den svenska översättningen och faktum är att vi på svenska saknar ett bra och användbart ord som uttrycker vad det engelska ”mind” och det spanska ”mente” avser. Det svenska ordet ”sinne” låter lite gammalmodigt och fjontigt på något sätt, men jag tror också att det speglar att vi svenskar är ett ateistiskt folk och därför har det här ordet mer och mer halkat ur vår vokabulär, samtidigt som det nu på nytt behövs i och med vår nyspiritualism; fler och fler svenskar tror på ”något”…) Det finns inga misstag, bara lärdomar. Bakslagen bör vi istället se som möjligheter till personlig utveckling och expansion.

Teknikerna för att ta kontroll över sinnet/tankarna

Rosens hjärta – Detta är en typ av meditation. Sivana-folker föreslår att man plockar en fräsch ros och sitter under tystnad och tittar på rosen. Man bör sitta på ett lugnt och tyst ställe och man tittar in i rosens mitt, dess hjärta. När man märker att tankarna börjar vandra iväg, för man tillbaka dem till rosens hjärta igen. På så sätt tränar man sinnet att förbli fokuserat. För att det ska vara effektivt bör denna meditation utföras en stund dagligen. I början kommer det att kännas svårt, men successivt klarar man att sitta längre och längre. (För den som inte lätt får tag på en fräsch ros kan något annat fungera som ersättning, t.ex. en annan växt eller ett levande ljus.) Låt den här stunden varje dag få bli en oas av lugn. Många rusar genom sina liv och vi behöver alla den här stundens ro.

Motsatt tanke – Vi kan bara tänka på en sak i taget. Så varje gång som du kommer på dig med att ha en negativ tanke, ersätt den medvetet med en motsvarande positiv tanke istället. Tillåt helt enkelt inte negativa tankar att få plantera sig i hjärnan. Tankarna är levande, fyllda med energi och påverkar hela vår livskvalitet. Låt inte de negativa tankarna växa sig stora och starka och ta över.

Sjöns hemlighet – Sivanafolket satt och tittade ut över vattnet i en sjö och föreställde sig allt det som de ville skulle hända. De såg framför sig hur drömmarna uppfylldes. Sinnet arbetar nämligen med bilder. Det vi ser livligt för vår inre syn, det händer. Och den som inte har tillgång till en sjö eller annat vattendrag, kan istället sätta sig tillrätta på ett lugnt och tyst ställe, blunda och se för sin inre syn hur önskningarna går i uppfyllelse.

Hemligheten är: tänk på det du vill ska hända och det du vill göra och lägg all din energi i dessa tankar!

Att tända den inre elden/hitta sitt livs mening, sitt kall 

Alla har talang för något, något som är vår uppgift i det här livet. Hitta ditt mål, det du brinner för, det som är din verkliga livsuppgift.
  • Ha en klar vision av resultatet du vill uppnå.
  • Skapa ett ”positivt tryck” för att behålla inspirationen. (T.ex. berätta för andra om planerna; då blir det viktigt att inte göra dem besvikna.)
  • Skriv ner målen och sätt en tidsram. Att skriva upp önskningar, mål, och drömmar är ett sätt att lära känna sig själv. Man kan förstärka genom att lägga till bilder.
  • Man kan inte göra sig av med de dåliga vanor man har skaffat sig. Men man kan ersätta dem! Det tar 21 dagar för att sätta en vana; ”De magiska 21 dagarna”. Du måste alltså vara uthållig och ge den nya vanan 21 dagar i följd innan den blir en naturlig del av ditt liv.
  • Glöm inte bort att även ha roligt och njuta längsmed vägen mot målen! Om du bara koncentrerar dig på att nå ditt kall och agerar osjälviskt, så kan du lugnt låta universum ta hand om resten.

Att hitta kraften och leda sig själv

Kaizen är ett japanskt ord som innebär att man strävar efter att ständigt förbättra sig. Att även göra det som man är rädd för och att lägga en stund varje dag på att jobba med sig själv. Tekniker för detta:
  • Vara ensam en stund varje dag i tystnad, minimum 15 minuter. Helst i vacker och lugn miljö. Helst samma tid varje dag.  (Kan till exempel kombineras med Rosens Hjärta eller Sjöns Hemlighet.)
  • Fysisk träning varje dag eller åtminstone 5 timmar av veckans 168.  Yoga rekommenderas! Yoga tränar också andningen och det är viktigt att andas rätt. (Du märker att du andas rätt om magen buktar ut på inandning och in på utandning.)
  • Kosten är viktig. Ät ”levande” föda, dvs. frukt, grönsaker, rotfrukter och sädesslag. Undvik döda djur. Framför allt undvik rött kött, som är mycket svårt för oss människor att smälta.
  • Läsa. Läs minst 30 minuter varje dag av uppbyggande litteratur (T.ex. biografier över framstående människors liv, filosofiböcker etc.)
  • Självreflektion. En stund i slutet av varje dag. Hur var dagen, vad gick bra, vad gick dåligt? Syfte: att lära känna sig själv och att göra bättre nästa gång.
  • Stiga upp tidigt varje morgon och börja dagen på ett bra sätt. De flesta kan träna sig till att klara sig på sex timmars sömn. Det handlar om att ha god kvalitet på sömnen när man sover, och det får man när man har harmoni i sitt liv, äter bra, tränar kroppen, mediterar och inte stressar.
  • Musik. Kan få oss att må bättre, känna oss lugnare. Använd dig av musik varje dag en stund.
  • Det talade ordet. Det är viktigt vad du säger till andra, men ännu viktigare vad du säger till dig själv. Upprepa positiva affirmationer eller mantran dagligen. Du är vad du tänker på!
  • En utveckling av en positiv självuppfattning.  Man gör saker för att förbättra sin karaktär. När man stärker sin karaktär, förbättrar man samtidigt bilden man har av sig själv och hur man ser på sina gärningar. Sivanafolket följer vissa principer: arbetssamhet, medkänsla, ödmjukhet, tålamod, ärlighet och mod. När ens karaktär är i samklang med dessa principer uppnår man inre harmoni.
  • Enkelhet. Att förenkla sin tillvaro kan uppnås på många sätt, t.ex. att sluta använda dyra kläder, sluta läsa och lyssna på skvaller, att bli vegetarian, inte vara så girig, sluta vara tillgänglig för alla andra hela tiden och ständigt vara uppkopplad.   

Viktigast av allt för att uppnå sina mål är självkontrollen. Och det kan man alltså träna sig till. Alla framgångsrika människor som uppnått någonting av värde bemästrar självkontroll, även om de inte gjorde det från början. Man tränar viljestyrkan och tar kontroll över sina tankar. När någonting som man har bestämt sig för att göra inte känns så lockande och man funderar över att hoppa av, styr man istället tankarna till hur bra det kommer att kännas efteråt och ser sig själv i den rollen. Konsten är att själv ta kontrollen över sina tankar. Annars blir det istället lätt tankarna som tar kontrollen…

Var rädd om tiden! Se till att få gjort det som verkligen är viktigt och låt inte små bagateller få uppta för mycket tid. Se upp för tidstjuvar! Lär dig att säga nej. Att säga nej till små saker gör det möjligt att säga ja till de stora och viktiga. Begrunda ”regeln om tjugo” = Av de saker du gör är det bara 20% som leder någonvart och som är av varaktig betydelse. Balansera tiden väl. Det är inte naturligt att leva i ett frenetiskt tempo. Om du förenklar tillvaron, så blir det mer tid att utveckla och upptäcka och njuta.

Våga experimentera mer. Våga utveckla din storhet och din potential. Jobba på som om det vore omöjligt att misslyckas. Var modig och sätt inga gränser för din fantasi. Och utnyttja även skrattets starka och positiva kraft! Träna dig i att vara tacksam över det som går bra.

Det är även viktigt att leva i nuet. Lyckan är en resa, inte ett mål. De stora målen får oss att känna inspiration och vilja stiga upp om morgonarna. Men var närvarande i nuet, i vägen som leder dit. Lämna inte till ”sedan” de små sakerna som gör att du mår bra och får livskvalitet i nuet. Lev fullt ut varje dag. Gå inte och vänta på att du ska samla mer pengar på banken, på att du ska få fler människor i din omgivning som hjälper dig, på att det rätta tillfället ska uppstå – gör det du behöver för att må bra och gör det nu!
  
Om alla, eller bara några, av dessa råd tillämpas kommer det att ske mirakel i ditt liv!

Mina egna två råd till dig efter alla dessa råd från Sivanafolket i Himalaya:

1.     Läs boken! Den är tunn och lättläst. Dessutom upplever man saker olika och du kanske hittar helt andra guldkorn. Eftersom jag dessutom läste den på spanska är det mycket möjligt att jag missat en del och jag kommer att läsa om den så småningom. Ibland upptäcker man helt nya saker när man läser en text en andra eller tredje gång.

2.     När något envisas med att komma in i ditt liv; släpp in det! Ofta handlar det om positiva saker som tillför och berikar. Ibland handlar det förstås om negativa saker också, men då är det förmodligen idé att ta itu med dem aktivt och inte bara fly eller stänga dem ute.


Källa: El monje que vendió su ferrari - Robin Sharma