Leta i den här bloggen

tisdag 7 september 2010

Raw Food

Jag såg ett engelskt program om ett gäng överviktiga, som fick gå in och bo på ett zoo. Där fick de sin egen hage och varsin campingstol att sitta på. De utspisades samtidigt som övriga djur med mat i hinkar. I hinkarna fanns enbart rå frukt och råa grönsaker.

Det tog tid att äta. Å andra sidan hade de inget annat äta göra än att sitta där och tugga långsamt. Lite klagades det förstås över maten. En deltagare hade aldrig i sitt liv sett blomkål tidigare, än mindre ätit det.

Såklart blev det intressanta resultat efter denna vecka på zoo. Kolesterolvärdena förbättrades och blodtrycken sjönk. Insulinkänsligheten ökade och samtliga gick ner något eller några kilon. Det ligger kraft i ”Raw Food”!

I USA har Raw Food blivit en hel livsstil i vissa kretsar. Raw Food, dvs. enbart kall vegetarisk mat om man ska beskriva det prosaiskt, har en rad positiva hälsoeffekter och hjälper bland annat till att bromsa åldrandet genom att stärka immunförsvaret.

Raw Food kallas ibland i Sverige för Levande Föda och innebär alltså att maten inte får tillagas i mera än 42 grader. Då bevaras all viktig näring i livsmedlet. Den främsta förespråkaren för rörelsen i Sverige, Erica Palmcrantz-Aziz, har skrivit boken RAW FOOD på svenska, som är en introduktion till konceptet och är speciellt anpassad för de råvaror vi har tillgång till här. Erica upptäckte Raw Food-dieten under ett besök hos en kusin i Kalifornien, och märkte att hon genast blev piggare, lättare och fick mera energi.

Erica poängterar dock att man inte måste äta Raw Food till 100% för att känna av de positiva effekterna. Dessutom är det klokt att inte totalt lägga om sin diet tvärt, utan att istället successivt vänja kroppen vid nya matvanor. Det tar tid och man kan må dåligt när kroppen rensar ut gifter. Man behöver inte vara fanatisk.

Mina egna erfarenheter säger mig att det finns tillfällen och platser, till exempel i Florida eller under en varm julivecka i Sverige, när kroppen gärna går med på den här typen av mat. Men i november, när man kommer in efter en blåsig, kall och regnig runda med hunden, längtar åtminstone inte min kropp efter en råkostsallad… Så det bästa är väl att känna efter själv och samtidigt vara medveten om att kroppen är ett vanedjur. Det den är van att få, det vill den ha. Vänjer vi den vid stora mängder socker, kaffe eller McDonaldsmat, då kommer den att protestera om den inte får det. Så prova successivt med nya och bättre vanor, precis som Erica förespråkar. Jag tror inte heller på att vara fanatiker, vad det än gäller här i livet, men det finns mycket att vinna på att inkludera mera frukt och grönt i sin kost. Lyssna på kroppen och använd hjärnan till att tänka med, så brukar det bli bra.

Tips på litteratur:
RAW FOOD på Svenska – Erica Palmcrantz-Aziz
Ani’s Raw Food Kitchen – Ani Phyo
Raw Energy Recipes – Leslie & Susannah Kenton

Eller gå in på Kevin och Annmarie Giannis inspirerande hemsida med många intressanta recept och videoclip:
www.renegadehealth.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar