Leta i den här bloggen

lördag 2 mars 2013

Tips för den morgontrötta - hur du kommer upp ur sängen


Känns det svårt att stiga upp när väckarklockan ringer? Jaaa… framför allt när det är mörkt ute, tycker jag själv. Det blir lite lättare nu i och med att våren och ljuset kommer tillbaka, men vissa morgnar är helt enkelt tröga. Så hur gör man för att bli så där härligt, sprudlande pigg direkt när klockan ringer?

Motivationen
Först och främst är det viktigt att göra klart för sig själv varför man vill upp på morgonen vid den här tiden. För att kunna sköta sitt jobb kanske? För att kunna äta frukost i lugn och ro? Tid för lite yoga eller kanske tid för barnen? Eller bara för att slippa stressa och bli sen? Tänk på anledningen istället för att bara fokusera på hur jobbigt det är.

Spara tid
Är du riktigt trött så kanske det faktiskt går att sova lite längre genom att förenkla vissa saker? Hur? Genom att redan kvällen före t.ex. lägga fram kläder och skor, packa väskan, förbereda eventuell lunchlåda, förbereda barnens kläder och skolväskor och duka allt på frukostbordet förutom själva maten. Vissa saker handlar om prioriteringar. Är det viktigt att läsa tidningen på morgonen eller är det bättre att spara in den tiden? Går det kanske lika bra att duscha på kvällen istället?

Gör klart för dig hur många timmars sömn du egentligen behöver
Lägg dig och stig upp samma tider en vecka i sträck. Se till så tiden i sängen blir sju timmar varje natt och känn hur detta fungerar. Känns det som för lite sömn? Eller för mycket så att du till och med ligger vaken en del av tiden? När du börjar komma underfund med din egen rytm och hur mycket sömn just du behöver, så håll dig till detta regelbundet. Som en tumregel brukar en vuxen människa behöva 7-8 timmars sömn varje natt, men dels är vi alla olika, dels varierar sömnbehovet med hur vår vakna tid ser ut och vad vi gör med den. Men får vi den sömn vi behöver blir det också lättare att komma ur sängen på morgonen.

Varva ner
Fysisk träning eller jobba sent på kvällen är oftast ingen bra idé för den som har svårt att somna. Se till att ha allt sådant avslutat före klockan 20, för att ha tid för nedvarvning. Stäng av alla skärmar (dator, tv, mobil, iPad) senast en timme före läggdags. Då både somnar du lättare, får en bättre sömn och ökar därmed dina chanser att vakna utvilad på morgonen.

Ha det ljust omkring dig
Den kan tyckas mysigt att kura i stearinljusets sken tidigt en mörk vintermorgon. Men man blir inte särskilt pigg av det. Dagsljus och sol, och i brist på detta lampor är vad som behövs för att få fart på den som är morgontrött.

Väckarklockan i andra ändan av rummet
Detta är det bästa sättet för den som snoozar mot sin egen vilja på morgonen. Och varför är vi så korkade att vi agerar mot vår egen vilja? Jo, för att vi vill en sak, den långsiktiga, på kvällen när vi lägger oss, men sedan på morgonen tar bekvämligheten och utsikterna till omedelbar tillfredsställelse över. När du har tagit dig tvärs över rummet och stängt av klockan, tänk på motiveringen igen; jag vill stiga upp nu därför att… etc.

Undvik för långa sovmorgnar på helgerna
Varför? Jo, för att om du sover för länge på söndagen blir du pigg på kvällen och får svårare att somna. Och sedan blir det så där jobbigt igen att stiga upp på måndagen… Låt bli att rubba rytmen för mycket om du lider av ”måndagströghet”.