Leta i den här bloggen

tisdag 5 mars 2013

En smalare kladdkaka

Ibland tröttnar man på att bjuda på knäckebörd till fikat och längtar efter något riktigt gott, gärna med choklad… men ändå vill man inte synda för mycket och sätta i sig en riktig kaloribomb. Då kan den här kladdkakan vara ett bra alternativ. Jag kan inte svara på exakt hur många kalorier den innehåller, men i alla fall betydligt färre än en vanlig kladdkaka. Riktigt lika god och segt kladdig blir den inte, men den duger bra och jag har fått beröm för den flera gånger. Observera dock att den ändå innehåller en hel del socker och att det framför allt är fettet (smöret) som är kraftigt neddraget.

Ca 8 pers:
½ msk smör
2 dl socker
1 ägg
1 ½ dl lättmjölk
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2/3 dl kakao av god kvalitet

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ägget och hälften av mjölken. Vispa igen. Blanda de torra ingredienserna för sig och vispa sedan ner dem i äggblandningen. Häll i resten av mjölken och rör tills smeten blir jämn. Häll helst smeten i en teflonform med löstagbar botten som ej behöver smörjas (annars smörjer du och bröar som vanligt). Grädda kakan i 30-40 minuter i 150 grader C. Låt svalna och sikta lite florsocker över kakan före servering. Servera gärna med bär och kanske en klick grekisk yoghurt med florsocker. En klick krämig citronyoghurt kan också vara gott om du vill testa nya smakvarianter.