Leta i den här bloggen

måndag 25 mars 2013

Kom i form inför sommaren - del 2 - sömnen

Ja, hur går det? Vi började ju med två enkla steg härom veckan. Ta bort skräpet ur din vardagskost och ur dina skåp, så du slipper frestas. Och så ut och rör på dig.

Nu blir det ju påsk och det kan vara svårt att stå emot allt godis. Och självklart kan man unna sig lite. Det är ju vardagsvanorna det handlar om. Och vilket bränsle kroppen behöver de flesta av veckans dagar. Så bort med godis, socker, kakor, glass, chips, vitt bröd och färdigrätter i vardagen. In med frukt, bär, grönsaker, nötter, ekologiska mejeriprodukter och fullkorn. Och är du köttätare så satsa på fisk, fågel och vilt.

Snön skulle ju försvinna var det tänkt och därmed göra det lättare att ut och springa/jogga/gå. Förhoppningsvis kommer detta att hända nu mycket snart. Och åtminstone här i Skåne så är cykelvägarna snöfria. Unna dig ett par nya träningsskor så känns det mycket roligare att ge sig ut!

Så plockar vi in ett tredje och mycket viktigt steg, nämligen sömnen! För den som inte är utvilad tappar väldigt lätt orken och motivationen till att ut och motionera och har även svårare att stå emot frestelser. En övertrött kropp skriker nämligen ofta efter socker och fett.

Sömn är en färskvara. Det är därför det är viktigt att ha disciplinen att prioritera den. Sover vi bara ut på helgen så är vi pigga och utvilade på söndagen, men sedan kanske tillbaka i trötthetsdimman redan på tisdagen. Så det får det bli ändring på!

Det handlar alltså om två saker: 1. Att prioritera sömnen och faktiskt befinna sig i sängen 7-8 timmar per natt – annars funkar det självklart inte. 2. Att lyckas med att somna. En del har problem med det ena och andra med det andra. Mitt eget problem är definitivt det här med prioriteringen och att avsluta andra saker i tid på kvällen. Det är här man helt enkelt bara måste varva ner i tid och vara lite sträng mot sig själv. Men jag vet många som har insomningsproblem. Problem med att somna, och även med att man vaknar mitt i natten och sedan inte kan somna om, handlar nästan alltid om att vi har tankar som innehåller för mycket känslor. Ofta handlar det om oro, ångest, ilska och bekymmer och om att man ligger och ältar eller planerar saker. Men det kan även handla om positiv och uppspelt förväntan. Vilket som än är fallet, så är bästa metoden att tänka långsamma och tråkiga tankar. Då somnar vi! Mina två bästa tips här är att antingen läsa en urtråkig bok eller en övning som jag kallar för ”rummet” och som åtminstone får mig att somna väldigt snabbt.

Läs en urtråkig bok
Faktaböcker brukar vara bra, speciellt sådant som inte intresserar oss eller sådant som är skrivet på ett väldigt torrt och tråkigt sätt. Under många år läste jag Svensk Ridhandbok och lyckades aldrig komma fram till slutet, trots att den var tunn. Från början läste jag den för att jag höll på med ridning och faktiskt var intresserad, senare fortsatte jag med den just för att den var ett så effektivt sömnpiller. Det spelade nämligen ingen roll att jag egentligen från början var intresserad. Att läsa om volter och skänkelvikning och bara ha trista tecknade bilder att titta på fick mig att somna på ofta så kort tid som en minut.

Rummet
Passa på att skapa ditt rum någon gång när du inte ska sova, så har du det klart tills du behöver det. Tänk dig att du ska tillbringa en hel helg själv i ett rum. För att detta ska bli så trivsamt som möjligt så tänker du in allt möjligt trevligt som du vill ha i det här rummet. Det kan inkludera terrass med jacuzzi och havsutsikt om det behövs och minibiograf och fotbad. Vad du tycker att du behöver. Några av alla detaljerna från mitt eget rum är att det har stora panoramafönster ut mot havet, att det finns en öppen spis i ena hörnet och även en fantastisk bokhylla fylld med underbara böcker och tidningar. Sängen (för en sådan måste man ha) är otroligt bekväm och är bäddad med konstgjorda fårskinnsfällar, vilket innebär att inget får har behövt sätta livet till, men att fällarna är precis lika mjuka, varma och behagliga som en riktig fäll. Alltså ska det vara många detaljer i det här rummet. När du sedan försöker sova så går du sakta igenom ditt rum i minnet, detalj för detalj och beskriver det för dig själv. Skulle det vara så att du tar dig hela vägen igenom rummet med alla detaljer utan att ha somnat, så avslutar du med att du kryper ner i din jättebehagliga säng, lägger dig tillrätta och blundar. I värsta fall får du sedan börja om från början, men förhoppningsvis sover du långt innan du kommer så här långt.

När du sedan väl har fått ordning på din sömn och du under de allra flesta av veckans nätter sover tillräckligt, då har du också den energin som behövs för att orka ut och motionera och du kommer heller inte att känna samma sug efter skräpmat. Dessutom är det ju så fantastiskt att allt hänger ihop, så när du väl börjar motionera, så kommer du automatiskt att ha lättare att somna.

Bästa tipsen för att snabbt bota sug efter godis och skräp är annars grönt te och banan. Det är förmodligen inte alls det som du är sugen på just då, men ät och drick det ändå. Det stabiliserar blodsockret och dämpar suget efter annat. Kom ihåg att bananen är en jättebra kompis i de flesta lägen. Bananen kan du ta med som mellanmål, och är du en sådan som tror att du inte kan äta frukost, så säger jag att en banan kan du alltid få ner i alla fall. Och den är full med nyttigheter. Lycka till!