Leta i den här bloggen

torsdag 14 mars 2013

Kom i form inför sommaren - del 1


Just det, det är nu du ska börja och inte i maj när sommaren nästan är här! Vare sig du behöver gå ner några kilon eller bara är allmänt seg och otränad, så har du nytta av att följa dessa två tips, nämligen

1. Sluta äta skräp
2. Ut och rör på dig.

BMI
BMI (Body Mass Index) är egentligen inte ett helt tillförlitligt redskap för att ta reda på om du är överviktig eller ej, eftersom förhållandet mellan vikt och längd inte säger någonting om hur stor fettprocent du har i kroppen. Muskler väger mer än fett och skelett kan också väga olika mycket på olika personer. Dock kan BMI ändå vara en tumregel, så man har något att hålla sig till på ett ungefär.

Ta först din vikt i kilo. Multiplicera sedan din längd i meter med din längd i meter. Dividera vikten med den summan. Normalvikt anses vara en BMI-siffra på mellan 18,5 och 24,9. Du är alltså underviktig om du har under 18,5 och överviktig om du har över 24,9. Ett BMI över 30 räknas som fetma. Vi kan ta mig som exempel. Jag väger 55 kg och är 1,64 meter. Beräkningen blir alltså. 55 / (1,64 x 1,64) = 20,45.

Midjemåttet
Vad du också ska tänka på är att ditt midjemått är viktigt, eftersom det är bukfettet som är det farliga fettet. Bukfettet lagras kring de inre organen och har lättare för att lösgöras och gå ut i blodet, där det kan förorsaka proppbildning. Är du kvinna bör du inte ha ett större bukomfång än 88 cm och om du är man inte större än 102 cm. Ökad hälsorisk kan man ha redan vid 80-88 cm som kvinna och som man 94-101. Midjemåttet mäter du med måttband mitt emellan nedersta revbenet och höftbenet. Stå avslappnat och ta ett normalt utandetag innan du mäter.

Sluta äta skräp
”Skräp” är allt det som inte tillför din kropp några bra näringsämnen. Du kan visst äta det då och då till fest, men du ska inte äta det varje dag och det ska inte finnas i dina skåp. Exempel på ”skräp”: godis, glass, chips, läsk, kakor, vitt bröd, färdigrätter (som ofta är fulla av salt, dåligt fett och tillsatser). Detta vill du från och med nu inte ha! Alltså köper du inte hem det. När du går och handlar skriver du en lista innan och så följer du den. Inga impulsköp! Tävla med dig själv och se om du kan handla så snabbt som möjligt. Då blir det ingen tid till att stå och fundera bland godispåsarna. Dessutom ska du ALDRIG gå och handla när du är hungrig. Kommer du utstörtande från jobbet och måste ta inköpsrundan på vägen hem så äter du en banan innan. Eller två om det behövs. Det gör du vare sig du gillar bananer eller inte. Bananen är din nya vän! Den ger dig bra energi, lugnar suget och ger en stunds mättnad.

Ut och rör på dig
Nu kommer våren och snön är på väg bort. Detta utnyttjar du genom att ta på dig träningsskorna och börja jogga några gånger i veckan. Det behöver inte gå fort. I början kan du varva med att gå och jogga. Kan du inte springa på grund av skador till exempel, så går du raskt istället. Skaffa dig gärna ett par stavar om du inte har det redan. Det är lika lätt att ta med sig stavarna som att inte göra det. Med stavar får du bättre kondition, förbränner fler kalorier och dessutom tyder studier på att du blir gladare eftersom kroppen producerar fler endorfiner. (Obs att på bilden ovan springer jag med stavarna i uppförsbacke och det är en annorlunda teknik än om du går på plan mark. När du går ska du inte sätta stavarna långt fram utan gå med rak rygg och avslappnade axlar och stavarna pendlandes snett bakåt ungefär som vid längdåkning på skidor.)

Detta är väldigt enkla regler och det är också det som är meningen. Det ska inte vara så krångligt. Starta idag!


Källa: bl.a. www.vardguiden.se