Leta i den här bloggen

tisdag 3 augusti 2010

Konsten att njuta av vardagen

Undersökningar visar att 65 % av oss ägnar vår fritid åt saker som vi egentligen helst hade velat slippa, istället för sådant som vi egentligen vill. Varför? Jo, oftast för att det är “enklast så”, vi känner vi har skyldigheter och måsten, men inte möjligheter att förändra. Ett fullspäckat schema gör dessutom ofta att vi inte ens har tid att fundera över hur vi egentligen skulle vilja ha det eller hur vi skulle kunna göra annorlunda.

Så var livet även för Elaine St. James, författare till böckerna ”Simplify your life” och ”Inner Simplicity”. Elaine arbetade som framgångsrik mäklare, tio timmar om dagen, och hade ingen tid att njuta av sitt stora, vackra hus på landet, som hon så gärna velat ha. Istället kändes huset och trädgården mest som en börda, någonting hon aldrig hann med. Samtidigt pendlade hennes man sammanlagt fyra timmar om dagen till och från sitt arbete, ett arbete som i och för sig var nödvändigt för att ha råd att bo i det stora, vackra huset på landet, men inte heller han hade någon tid över att njuta av det.

Elaine och hennes man, utmattade av sina ”framgångsrika” liv, satte sig ner och funderade över hur de egentligen ville leva och vad de ville lägga sin tid på. Sedan påbörjade de en drastisk förändring, som bland annat kom att innebära att de sålde sin stora lantegendom, flyttade närmare mannens arbete till ett mindre hus, som inte krävde lika mycket, och fick 30 timmar över i veckan dessutom. Var!

Kruxet är ofta att vi behöver tid bara för att kunna fundera ut vad det är vi egentligen gör för mycket av och vad vi hellre skulle vilja göra istället. Lösningen på detta är att börja med att skapa lite extra tid bara till att tänka i lugn och ro. Denna tid kan vi till exempel ta genom att en kortare period arbeta lite mindre, hoppa över att läsa tidningen, strunta i tv:n, eller städa mindre. Bara temporärt så att vi får tid för våra tankar.

Därefter är det dags att skriva ner vad som känns viktigast att göra för att vi ska kunna njuta av livet. Tänk också över vad det är som tar mest tid och fundera ut var det går att skära ner engagemanget. De flesta av oss hinner inte med att ha fler än tre saker som vi prioriterar. Är det till exempel viktigt att göra bra ifrån oss på jobbet, att ha tid för barnen och dessutom egen tid att träna, ja då får vi lägga vår tid på detta, tills vi väljer att ändra våra prioriteringar. Övriga projekt och åtaganden som dyker upp kräver att vi tänker efter innan vi lovar bort oss, tackar ja eller drar igång för full maskin. Är det realistiskt? Vill vi?

Det går att tacka nej till saker! Du kan inte leva det liv du vill, om du aldrig klarar av att säga nej. Det är lätt att tro att det alltid krävs en väldigt god anledning till att inte göra något, och att vi alltid måste hålla på och förklara oss. Men prova bara att säga; ”Nej tyvärr, jag får inte in det i mitt schema just nu.” Det räcker som förklaring. Ju mer du börjar tänka efter innan du lovar bort ditt engagemang, desto mer du tränar på att bara säga ja till det du verkligen tycker att du vill och hinner med, desto lättare kommer det att gå.

För 30 år sedan fanns det oftast en tv och en telefon i varje hus att dela på för familjemedlemmarna. Idag finns det ofta en tv, en telefon samt dessutom en dator per person. Plus mikrovågsugnar, espressomaskiner, avancerade städmaskiner, gräsklippare och träningsmaskiner. Maskiner som ska underlätta och förenkla vår tillvaro. Men som samtidigt kräver installation, fix och underhåll. Och förstås att vi använder dem! Vi jobbar hårt för att kunna köpa alla dessa saker. Plus en massa andra saker. Men hur mycket saker behöver vi egentligen? Elaine St. James råd är att gå igenom huset en gång per år och kasta ut allt vi inte använt under de senaste 12 månaderna. Prylar vi omger oss med ska på något sätt positivt bidra till vår livskvalitet. Annars stjäl de bara energi. Att äga för mycket kan komplicera vår tillvaro.

Förenkla livet helt enkelt! Släpp sentimentaliteten och släng ut gammat skräp. Rensa bland ägodelarna och rensa bland dina åtaganden. Våga säga nej till sådant som inte tillför ditt liv något och sådant som du egentligen inte har tid med. Våga stå för vad du vill lägga din dyrbara fritid på. Och få ett bättre liv på köpet.

Källa: Elaine St. James

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar