Leta i den här bloggen

onsdag 25 augusti 2010

Frukt istället för Botox

Är det någon som tittar på ”fruarna” på tv? Det senaste året har det visats massor med fruar; amerikanska Real Housewives från olika delstater, fotbollsfruar, samt förstås de svenska, norska och danska Hollywoodfruarna. Har någon lagt märke till fruarna största gemensamma problem? De får inte åldras! Det vill säga det får inte synas att de åldras. Problemet löses med Botox. ”Det är så lätt, man behöver inte opereras utan kan bara spruta in och det behövs inte så mycket. Och resultatet är fantastiskt.”

Om alla i vår omgivning, säger någonting tillräckligt ofta, så är risken stor att vi till slut accepterar det som en sanning. Och om alla vill ha någonting, då vill så klart jag också ha! Så fungerar människan. Fruarna är övertygade om att Botox är den bästa lösningen för ett vackert ansikte, för det är vad alla säger och alla gör, och ingen pratar om några risker. Jag hade kanske också tyckt så om jag bodde i Hollywood.

Botox är ett nervgift, som får musklerna att slappna av. Det hämmar rörelseförmågan i ansiktet, så man till exempel inte kan rynka pannan. Det är kanske lätt att säga när man bor i Ramlösa, där man FÅR åldras, men det känns ändå inte som om Botox är någonting jag själv skulle vilja ha insprutat i ansiktet.

Något vi dessutom kanske inte tänker på, är att det inte bara är ansiktet som åldras. Händerna avslöjar ofta en människas verkliga ålder, hur hon än slätat ut ansiktet. Armbågar, knän, hals och dekolletage blir också slappa och rynkiga. Så vad är i så fall lösningen på allt detta? Botox överallt?

Som tur är finns det andra trender också. Varför inte istället prova något som hjälper inifrån och på ett naturligt sätt istället? Nämligen frukt och grönt i mängder. Fullproppade med vitaminer och fytonutrienter, som samverkar (vilket är viktigt!) i sin funktion som antioxidanter och motverkar sjukdom och åldrande.

Senare års forskning visar på att såväl olika sjukdomstillstånd som åldrande påverkas negativt av fria radikaler, och genom att få i oss mer antioxidanter kan vi i viss mån skydda oss. Då får vi inte bara en quick fix för ansiktet, utan en effekt för all hud, var den än sitter. Dessutom finns det även andra områden än huden att tänka på. Hjärta och kärl, lungor, lever, bukspottskörtel, tarmar och urinblåsa et cetera är väl minst lika viktiga att försöka hålla i god form? Mat som medicin verkar inifrån och på hela kroppen.

Bästa tipsen för frisk hud som håller sig ung länge:
-Rök inte.
-Sola med måtta. Rökning och solande är de enskilt största bovarna när det gäller hudens åldrande. Sedan har solen, i och för sig, en del positiva effekter också, bland annat på humöret och för bildandet av D-vitamin. Men det räcker med en lite dos varje dag och undvik framför allt solen när den är som starkast.
-Sov ordentligt. 7-8 timmar per natt är lagom för de flesta vuxna.
-Ät mycket frukt, bär, grönsaker och olivolja. Grönt te är en bra dryck med mycket antioxidanter.
-Undvik socker, vitt mjöl och mättat fett.
-Undvik stress.

Källor: Vägen till friskare hud (Helena Nyblom), www.liveawesome.com, Supersize versus Superskinny (tv 3)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar