Leta i den här bloggen

torsdag 29 juli 2010

Choklad - supermat!

Du vet väl att mörk choklad har fler antioxidanter än något annat födoämne? Detta är förstås underbar fakta, för vem gillar väl inte choklad? Det gäller bara att det är rätt choklad, att kakaohalten är minst 70 %, så kolla noga.

Det som är bra med mörk choklad är att det är ganska mättande och att det ofta kan räcka med en liten bit, till exempel efter maten eller till kaffet, för att stilla det värsta sötsuget.

Vad är så bra med choklad då? Jo, hör här:
- ökar det goda och minskar det onda kolesterolet
- minskar fettinlagring i kärlen
- motverkar att blodplättarna klibbar ihop och bildar proppar
- minskar inflammation
- verkar avslappnande på kärlen och sänker blodtrycket
- ger bättre insulinkänslighet (åldersdiabetes beror bland annat på att bukspottkörteln inte orkar producera lika mycket insulin som tidigare samt på en minskad känslighet för insulin).

Tänk bara på att även mörk choklad är kaloririk och innehåller mycket mättat fett. Ett par rutor mörk choklad 4 till 5 gånger i veckan kan vara lagom. Ät och njut!

Källa: Supermat – vägen till ett friskare liv, Helena Nyblom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar