Leta i den här bloggen

tisdag 2 februari 2016

Förändra hjärnan med meditation, mindfulness och yoga

Jag har alltid fascinerats av hur tankar vi tänker och saker vi säger kan påverka hur vi mår. Hur vi kan lyfta och även sänka oss själva (och varandra) med ord i huvudet eller uttalade.

På senare år har hjärnforskningen utvecklats mycket och något av det intressantaste är upptäckten av hjärnans plasticitet, det vill säga att den har en förmåga att förändras och att vi själva kan ha en aktiv del i detta. Till för ganska nyligen trodde man inte det. Uppfattningen var att hjärnan var som den var, och framför allt när man blev äldre så dog hjärnceller och nya kunde inte bildas. När man väl fyllt 20 så var hjärnan färdigbildad och inte mycket nytt kunde hända. Att man skulle kunna förändra sitt förhållningssätt med hjälp av sina tankar och var man lägger sitt fokus och därmed på sätt och vis även kunna ändra i sin personlighet, ansågs mest som flum som det i och för sig kunde skrivas om i själv-hjälps-böcker, men inte mycket mer.


Det som senare års forskning har visat är så intressant att jag önskar att jag vore hjärnforskare. Äntligen kan saker och ting bevisas. Man scannar. Man mäter förändringarna.

Till exempel vet man nu genom studier som gjorts att meditation, mindfulness och yoga kan minska stress, oro, smärta, sömnproblem och öka vår förmåga att koncentrera oss och även öka vår förmåga att känna medkänsla. Fascinerande nog kan vi till och med förebygga och sakta ner hjärnans åldrande.

Vad som bland annat händer är att neuronerna (hjärncellerna) förändrar sin kommunikation och man kan se hur "grå massa" förändras, blir tunnare i områden som har med stress, oro och depression att göra, men istället ökar i andra områden som rör minne, beslutsfattande och att känna lugn och kontroll.

I korthet kan vi alltså konstatera att det går att påverka hur vi upplever livet och hur vi hanterar det och att vi därigenom kan få bättre livskvalitet och uppleva större lugn och mera livsglädje. Om detta har det skrivits böcker, artiklar och vetenskapliga artiklar, men här ligger det enkelt serverat på bara åtta minuter i hjärnforskaren Sara Lazars vid detta lag berömda TED-talk . Se, hör och inspireras! : 

https://www.youtube.com/watch?v=m8rRzTtP7Tc