Att fika gott utan både gluten och socker, det går ju faktiskt! De här muffinsarna är dessutom fyllda med torkad frukt och nötter så helt okej som mellanmål. Jag utvecklade ett recept jag hittade på baksidan av kokosmjölsförpackningen och valde att söta med agavesirap och banan istället för socker.
3 ägg
100 g smör
1 dl grekisk yoghurt
ca 0,5 dl agavesirap
1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 kryddmått salt
1 mogen banan, mosad
1 dl grovhackade hasselnötter
4 soltorkade fikon, hackade
1 dl torkade aprikoser, hackade
- Vispa i hop ägg och agavesirap, tillsätt den mosade bananen och fortsätt vispa tills allt blandats.
- Smält smöret och rör ner i smeten.
- Rör ner yoghurten.
- Rör ner hackade aprikoser och fikon.
- I en annan skål, blanda kokosmjöl, mandelmjöl, bakpulver, hasselnötter och salt.
- Rör försiktigt ner i äggsmeten så allt blandas.
- Häll upp i muffinsformar (fyll till strax mer än hälften).
- Baka i 200 grader i mitten på ugnen i ca 15 minuter.
Resultat: Goda! Klart godkända. Men - man kan förbättra och jag kommer att testa fler varianter framöver. Det är roligt att baka!