Leta i den här bloggen

tisdag 5 augusti 2014

Jobbångest efter semestern?

Tillbaka-till-jobbet-dags! Och man både läser och hör om all jobbångest som florerar. Men jobbångest visar också på något, nämligen att man saknar balans i sitt liv.  Semestern är ju tänkt som en paus, så att vi sedan kommer igen med förnyad energi. Inte för att vi ska ligga sömnlösa, ha magont och känna ångest när semestern är slut. Då är vardagslivet ur balans. Definiera vad exakt det är som ger dig ångest. Sluta sedan vara offer och gör något åt saken istället!

Är det jobbigt att behöva stiga upp tidigt?
Det finns kanske möjlighet att utnyttja flextid och börja arbetsdagen senare? Eller att ändra morgonrutinerna. Eller lägg om dygnsrytmen och se till att komma i säng i tidigare. Är man utsövd så är det betydligt mindre jobbigt att stiga upp.

Känns det ångestframkallande att det ligger 5000 e-mail och väntar?
Avsätt tidsintervaller, t.ex. 45 minuter åt gången, där du bara ägnar dig åt att beta av e-mailen och se till att vara ostörd då. Ägna dig sedan åt andra arbetsuppgifter emellan och ta sedan 45 minuter igen. Upprepa tills du är igenom och låt det ta några dagar om det krävs. 45 minuter är en lagom tid att orka vara effektiv och fokuserad på en uppgift.

Känns arbetet bara som ett enormt rörigt och oöverstigligt berg?
Planera! Skriv listor inför varje arbetsdag på vad som ska göras. Det avlastar minnet och ger struktur och känsla av kontroll. Försök att göra en sak i taget, eftersom det ökar effektiviteten och minskar risken för misstag.

Känner du att du blir störd hela tiden så att du aldrig kommer någon vart?
Sätt gränser. Se till att vara tillgänglig ibland, men att även få arbeta ostörd mellan varven. Stäng av telefonen. Sätt en skylt på dörren.

Är arbetet helt enkelt bara tråkigt?
Du kanske ska se över hela din arbetssituation. Är du på rätt ställe? Sök dig annars någon annanstans. Eller vidareutbilda dig. Under tiden (eller om det inte går), se till att ha en rolig fritid. Vad får dig att må bra? Se till att få in mer av detta i din vardag. Om semestern är underbar och hela resten av året bara är en lång, trist plikt - klart det blir jobbigt att leva då. Klart man får ångest. Men vi har alla en hel del makt över vår fritid. 

Dessutom
Stärk dig själv med motion och bra mat. Då lägger du en bra grund för att må psykiskt bättre och orka mer. Utgå inte heller från att du bara måste hoppa in i samma hjulspår som före semestern. Tänk istället igenom ifall du behöver göra några förändringar kring dina vanor. Sätt sedan fart och gör något åt saken. Använd den positiva energin från semestern till att tänka och göra nytt!


Det är viktigt med balans i livet och att även vardagen innehåller glädjeämnen.