Leta i den här bloggen

onsdag 30 april 2014

Mat som får dig att lukta illa

Nej, ingen vill väl stinka? Men faktum är att det finns mat, som kan få oss att göra just det, både ur munnen och genom porerna. Något att tänka på alltså om man vill känna sig vårfräsch...

Kraftigt kryddad mat
Framför allt mat som innehåller mycket svavelämnen, som vitlök och lök kan man se upp med om man inte vill stinka för mycket. 

Rött kött
Rött kött (alltså ej fågel och fisk) är svårare för människokroppen att smälta. Den som äter mycket av detta tenderar att svettas mer och få starkare kroppsodörer.

Alkohol
Den som dricker alkohol luktar inte särskilt gott. I viss mån kan även storkonsumtion av choklad, läsk, te och kaffe skapa sämre andedräkt och kroppslukt. Men inget av det är i jämförelse med alkoholen som är en riktig värsting!

Skräpmat
Skräpmat med många tillsatser och lite näringsämnen tar längre tid för kroppen att smälta och leder till sämre kroppslukt. Härdade fetter, dåliga oljor, socker, vitt mjöl och salt är alltså ingen bra idé för den som vill vara fräsch.

För lite kolhydrater
En kosthållning med få kolhydrater och ett övermått av protein leder till för mycket ketoner i blodet och sämre lukt. (Ketoner bildas i levern av fettsyror och när vi får i oss för lite kolhydrater bildas mer än vanligt.)

För mycket mejeriprodukter
Mejeriprodukter innehåller just mycket protein och är man en storkonsument av detta kanske man bör tänka efter. 

Tobak
När cigarettrök blandas med kroppens svettkörtlar leder det till en väldigt speciell lukt som den mänskliga näsan inte förknippar med något behagligt.  Röken sätter sig dessutom i allting annat hos rökaren från kläder till hår. 

Källa: bl.a. www.timesofindia.indiatimes.com 2014-04-07