Leta i den här bloggen

onsdag 7 maj 2014

Ta paus



För den händelse att du brukar läsa den här bloggen regelbundet, vill jag bara berätta att det blir ett kortare uppehåll på två veckor. Jag åker till södra Spanien och letar lämpliga hotell för att eventuellt starta yogaresor. Kanske att det kan bli en första resa redan i september.



Och när vi ändå är inne på paus, tänk på att det är viktigt att ta en sådan ibland. Hela idén med semester några veckor om året handlar ju om detta, att vi behöver ladda våra batterier. Och det kan man göra genom att bara vila (förutsatt att man är aktiv i vanliga fall) eller genom att göra något helt annat och få in lite nya upplevelser och idéer i sitt liv. Och ibland kanske det inte är tillräckligt med några veckor mitt i sommaren, utan det kan behövas en kortare paus också vid andra tillfällen. Genom att ta paus kan vi sedan komma igen med förnyade krafter.

Vi människor är ju byggda för att klara av stress. Men vi är inte byggda för att leva under konstant stress som aldrig avtar. Vi måste ha paus ibland så att systemen kan gå ner i varv. Annars riskerar vi att bli sjuka. Men för litet stresspåslag är inte heller bra, det blir i sig en stressor. Lever du ett väldigt inaktivt liv, kanske utan arbete och någon direkt tråd att följa i din vardag just nu? Då behövs det en mera aktiv paus, där du får göra något och engagera dig.

En yogasemester blir faktiskt både ock. Vi kommer att vara aktiva, men på ett avkopplande sätt och i en annan miljö med mycket ljus, vilket får kroppen att öka serotoninproduktionen, så vi blir gladare.

Men för en lite mindre paus, kanske en weekend eller bara en dag, så finns det hur många andra sätt som helst:
  • Åk på en utflykt till skogen, packa picknick och promenera.
  • Besök en annan stad och titta på sevärdheter och lär dig om dess historia.
  • Fixa ett hemmaspa med bubbelbad, avkopplande musik och gott grönt te och fräsch frukt (eller kanske lite champagne och choklad istället om det är det du behöver).
  • Gå på teater.
  • Testa en ny sport, t.ex. ridning, tennis, zumba, bergsklättring eller vad det nu är du inte brukar göra i vanliga fall.
  • En dag i soffan med att bara läsa eller titta på film. Beställ hämtmat eller få någon annan att laga.
  • En dags cykelutflykt eller kanske en hel helg med inbokad natt på vandrarhem eller hotell.
  • Ta några dagar och besök parker och slott.
  • En dag på stranden om det är rätt årstid. Kanske en helg på stranden med övernattning i tält om man bor långt från kusten eller någon lämplig sjö.
Känn efter först vad du bäst behöver för att ladda dina batterier och sedan ser du bara till att få det gjort! Planera in det i kalendern i förväg så det verkligen blir av.