Leta i den här bloggen

fredag 11 april 2014

Depression - helt normalt?

Programmet ”Helt Sjukt” med David Hellenius förra veckan behandlade ämnet depression med Helena Paparizou och Dregen som gäster. Båda drabbades av depressioner efter att deras pappor gått bort, Helenas pappa i en hjärtinfarkt och Dregens genom självmord när han bara vara 11 år.

Ämnet är ju intressant över huvud taget, just för att så många drabbas, ibland utlöst av traumatiska händelser, ibland utan synbar orsak. Det är kanske nästan normalt att vara deprimerad ibland? Kanske till och med en del av livet? Men som programmets ständigt närvarande läkare Eric Rydman också påpekade, så är det en lite glidande och otydlig gräns kring när exakt man kan säga att man är deprimerad och när man ”bara” är nedstämd. Det är så klart normalt att pendla i sinnesstämning. Man kan inte alltid vara glad. Men man är normalt sett inte heller ständigt ledsen eller arg.  Vi kan tänka oss en linje och att vårt stämningsläge pendlar upp och ner kring den linjen. Men den som är deprimerad når inte längre upp till ”normalt” stämningsläge utan ligger i en vågdal. Dessutom finns det något som kallas för dystymi, som jag aldrig hade hört talas om, och som innebär att man befinner sig i ett konstant lågt stämningsläge, utan synbar orsak.

Något annat intressant som bara togs upp helt flyktigt var att depression kan leda till fysiska smärtor. Eric Rydman gick inte närmare in på hur, men efter vad jag gissar skulle det t.ex. kunna handla om att den som mår psykiskt dåligt ofta andas ytligt och spänner sig, vilket i sin tur skapar olika smärttillstånd. Man får igång en negativ spiral. Fysisk inaktivitet, som också är vanligt under pågående depressioner, är inte heller det optimala för att hålla kroppen frisk och kan också leda till fysiska problem och smärtor på lite sikt. 

Enligt Eric Rydman ska man alltid först uppsöka sin vårdcentral vid misstänkt depression för att få andra möjliga diagnoser uteslutna innan eventuell medicinering kan påbörjas. Han påpekade även att motion är bättre medicin vid lättare depressioner, vilket även är vad jag personligen anser. (Yoga = bäst förstås, eftersom man får både den fysiska och den mentala biten. Obs. min egen åsikt och ej något som Rydman sa.)

Så 25% av alla män och 50% av alla kvinnor blir någon gång deprimerade. Det låter kanske mycket, men jag själv, som vid det här laget tagit mig igenom några depressioner (dock utan vare sig medicinering eller läkardiagnos) och som ändå anser mig vara rätt normal, jag tänker så här att ändå - 50% av alla kvinnor blir alltså ALDRIG deprimerade! Och hela 75% av alla män slipper detta tillstånd i sina liv! Jag tycker det är smått fantastiskt. Bara att beklaga att man inte är en av dessa. Frågan är bara hur det mäts? För om det handlar om antalet diagnostiserade fall, så är procentandelen deprimerade personer definitivt betydligt högre än så. Men om man däremot har gått ut med anonyma enkäter och frågat folk, då kan det nog stämma bättre. Eller är det bara en uppskattning som gjorts? Jag har ingen aning, men konstaterar när jag plöjer ner lite djupare i fakta att jag själv bara varit igenom en enda så kallad ”egentlig depression” och att de övriga trots allt får räknas som ”milda”. De milda är dessutom ofta ”recidiverande” (många tjusiga namn!) eftersom de är årstidsbundna. Jag blir deppig på vintern helt enkelt och det har att göra med att serotoninhalten sjunker hos somliga av oss när vi inte får tillräckligt med ljus. Personer som lever på varmare och ljusare breddgrader är därför mindre deprimerade. Psykiatern Ullakarin Nyberg, som också medverkade i programmet, påpekade dock att mörka, kalla Sverige, tvärtemot vad många tror, ändå inte ligger i topp i självmordsstatistiken, utan hamnar någonstans i mitten. I topp ligger istället Öststaterna. Hon gick inte in på varför, men en liten gissning här är att vi ju trots allt har en hög levnadsstandard i det här landet och fortfarande ändå ett hyfsat socialt skyddsnät och detta leder till större känsla av trygghet än om man lever ett mera utsatt liv.

Min så kallade ”egentliga” depression hade jag sista året i gymnasiet. Numera pratas det ofta om ungdomsdepressioner och om att detta är vanligt och att det är viktigt att få hjälp. Men då (på 80-talet) var det inte lika uppmärksammat och jag tror att i mitt fall hade det kanske inte varit så dumt att få hjälp på något sätt, eftersom jag under den här perioden sänkte alla mina betyg drastiskt och inte heller längre såg några som helst framtidsmöjligheter. Det kändes ungefär som att sjunka ner i djup dy och inte ens vilja ta sig upp. Allt blev meningslöst och vissa dagar orkade jag inte ta mig iväg till skolan eller ens upp ur sängen och jag slutade dessutom nästan äta, så jag fick även problem med svimningsanfall. Men det värsta var just den existentiella ångesten jag gick igenom. Jag sökte efter livets mening, men kunde inte hitta något riktigt bra svar. Och om våra liv här på jorden bara är en slump och att efter detta händer ingenting mer, vi dör och vet inget mera, då tänkte jag att då kunde man ju precis lika gärna ge upp alltihop och dö på en gång. Varför gå och vänta ett helt menlöst och miserabelt liv på detta? Därav alla självmordstankar som jag verkligen brottades med under den här tiden. Så det var ett mycket tungt år och formade förmodligen till viss del även min framtid eftersom jag som sagt sänkte mina betyg och åtminstone just då tappade intresset för att utbilda mig och över huvud taget fortsätta framåt. Året efter var jag i Paris och jobbade som au pair och pluggade franska. Då var jag på väg upp ur depressionen, men det var ändå långt ifrån bra med mig.  Jag minns många tunga, dystra dagar i Paris och när jag läser gamla dagboksanteckningar och alla melankoliska dikter och låttexter jag skrev under den tiden, ser jag tydligt hur depressionen hängde sig kvar. Det tog ungefär två år att ta sig igenom det hela utan hjälp eller medicinering.

Jämfört med detta är vinterdepressionerna inte mycket att komma med. Numera har mitt liv mening och mål och jag vet även att när våren kommer blir det alltid bättre. Upplevelsen av dessa depressioner är i och för sig en känsla av att sjunka ner i ett djupt hål någon gång i november, där allting plötsligt börjar kännas mycket tungt, tråkigt och svårt, men det är ändå inte riktigt samma sak som att helt tappa all lust att leva vidare och inte se någon mening med någonting.  Under de här depparperioderna dyker det trots allt upp en och annan grej som känns kul. När man har en riktigt tung depression känns ingenting kul, man tappar helt intresset för allt och orkar till slut knappt ens prata med folk.

Annat som är typiskt för depressioner är sömnstörningar. Det är också vanligt att allt känns värst på morgnarna och att trycket lättar en aning bortåt kvällen när det känns lite mer kravlöst (dagen är ju ändå snart slut), vilket i sin tur späder på sömnstörningarna eftersom det då är lätt att stanna uppe för länge.

Helena Paparizou, som till slut blev ivägdragen till terapi av sin mamma, berättade att hon fick träna sig på att vara glad och älska sig själv genom att stå framför spegeln och le. Detta kanske låter idiotiskt, men faktum är att vårt kroppsspråk påverkar oss och att dra mungiporna uppåt har en stämningshöjande effekt. En av mina favoritpersoner, amerikanska Louise Hay, säger att man bör börja sin dag med att möta sig själv i spegeln och säga ”I love you! I really, really, really love you!!!” Hon erkänner att detta låter dumt (och för en svensk dessutom amerikanskt – vi har ju jantelagen i det här landet…) men hävdar bestämt att det faktiskt är ett bra råd som fungerar. Det blir som ett slags positivt vaccin.

Det är även min egen uppfattning att just självkärlek är en av de saker som fungerar bra när man känner sig deppig. Det är så lätt att tänka fördömande och negativa tankar om sig själv när man är nedstämd. När jag har vaknat många morgnar i rad och mina första tankar har varit negativa om hur jobbigt allting känns och om hur lite motivation jag har att stiga upp och ta itu med dagen, då bestämmer jag mig för att ta timeout från alla negativa och oroliga tankar under en vecka. Och det är faktiskt mycket svårare än man tror! Faktum är att det är snudd på omöjligt att inte tänka en enda negativ tanke under en vecka. Men när de tankarna kommer har man då åtminstone gett sig själv tillåtelse att genast mota bort dem och istället ersätta med positiva tankar. Sedan kan det mycket väl vara så att man inte hittar några positiva tankar att tänka… Då kan det hjälpa dels att hitta små saker som det ändå går att vara tacksam över (att barnen är friska, att kaffet är gott, att bilen funkar, att det är vackert med julbelysningen utanför…) och sedan även att tillåta sig att vara i nuet, det vill säga att tillämpa mindfulness. Att bara slippa tänka alla tankar både på det som varit och det som ska komma kan vara oerhört vilsamt, att bara göra det man just har för händerna utan att behöva tänka något särskilt alls. Och detta kan åtminstone jag behöva ge mig själv tillåtelse att göra, eftersom det existerar någon slags latent (och naturligtvis helt vansinnig) idé hos mig om att jag gör bäst i att oroa mig för saker. Jag har ofta känslan av att det är säkrare att oroa sig för allt som kan hända, för då är jag ju beredd om det sedan händer. Och ännu bättre; om jag har tänkt ut strategier för hur jag ska hantera en massa jobbiga saker som kan tänkas inträffa. Som om mitt liv på något sätt skulle bli bättre om jag hade hundratals uttänkta planer kring allt som eventuellt kan gå snett. Tvärtom kan man nog lugnt säga! Men det gäller att resonera om detta med sig själv så man ser hur fel man tänker. Och, som sagt, ge sig själv tillåtelse att släppa både orostankarna och de negativa tankemönstren. Och då kan faktiskt miraklet inträffa – att efter en sådan vecka så känns allting mycket bättre och tankarna går automatiskt i mera positiva spår.

Yoga är annars ett av mina allra starkaste motmedel mot depressioner. Jag tror aldrig det har hänt att jag har gjort yoga och inte mått bättre efteråt. Man får inte bara en smidig kropp, utan den största vinsten är absolut att man får ett lugn inombords och blir mera klartänkt. Och sedan finns det ju ytterligare lite knep, som att försöka ha ett balanserat liv där man stiger upp och lägger sig samma tid varje dag och ser till att vistas utomhus i dagsljus så mycket det går. Och att få i sig bra mat med mycket antioxidanter. Dessutom, när allt känns tungt är det extra viktigt att planera in sådant som känns lite roligt. För min del kan det handla om att se en film eller läsa en bok (eftersom jag är introvert, för den som är extrovert kanske det istället handlar om att ha fest eller ut och fika med kompisarna). För den som är riktigt tungt deprimerad fungerar dock förmodligen inte detta. Har man passerat den gräns, som innebär att man inte längre tycker någonting är roligt som brukar vara roligt annars, och man känner att man tappat intresset för precis allt, då är det dags att söka professionell hjälp.

Källor bl.a.:
Helt Sjukt, TV 4 140402
www.sv.wikipedia.org