Leta i den här bloggen

torsdag 30 maj 2013

Yoga varje dag


Yoga regelbundet fungerar lite grand som antidepressiv medicin. Vissa studier visar på att det faktiskt är lika effektivt. Det är därför det är en bra idé att få in yoga på sitt dagsschema. Vi mår helt enkelt bättre och får stabilare humör. Livet ter sig lite ljusare och både kroppen och själen får sin dos.

Vad jag ofta hör från många håll är att det är svårt att hinna med yoga varje dag. Hur ska man kunna trycka in det? Med allt annat som ska hinnas också?

Problemet är ofta att man tror att man måste göra yoga helst en hel timme varje gång, eller åtminstone en halvtimme. Ett annat är att man tycker att man inte kommer ihåg positionerna från yogapassen man brukar gå på. Så att göra yoga hemma de dagar man inte går på pass känns mest som ett stort och bökigt projekt, istället för den stund av avkoppling det borde vara.

Gör då så här: Rulla ut din matta och låt det få ta 5-10 minuter. Det är så mycket bättre än ingenting alls. Vad studierna som gjorts nämligen visar är att även lite-lite-lite yoga har effekt! Och även om du känner dig helt blank i huvudet, så finns det kanske åtminstone två positioner som du kan komma ihåg från dina yogapass? Gör då dem! Ibland kanske du inte ens tycker att du vill rulla ut din matta eller byta om. Det är också okej. Gör en krigare 2 på golvet i vilka kläder du än har på dig och ta några djupa andetag. Eller lägg dig på rygg i sängen eller direkt på golvet och gör liggande sidvridningar eller kanske en Happy Baby. Gör det inte så komplicerat helt enkelt. Har du barn så kan de få hänga på och ni kan göra positionerna tillsammans.

Kanske kommer du att märka att du vissa dagar startar med två positioner, men sedan känner att du kommer ihåg fler och gärna vill fortsätta en stund till. Bra i så fall! Ta det som det kommer, lyssna på dagsformen. Det allra viktigaste är att få något litet gjort. Då känner du dig dessutom nöjd med dig själv.

Det finns förstås även korta videor och youtube-clip man kan använda sig av om man bara vill ha någonting att följa. Prova dig fram!