Leta i den här bloggen

lördag 18 maj 2013

Skönhet inifrån - fräsch hy med hjälp av bär


Jag tror att en stor del av skönheten kommer inifrån. Det vi äter och dricker avspeglar sig i vårt yttre.

Kollagen är en byggsten i kroppens stödjevävnad och viktig för hudens elasticitet. När vi åldras blir kollagenet naturligt mindre elastiskt och vi får fler och fler rynkor. Många hudvårdsprodukter innehåller därför kollagen och marknadsförs som ett sätt att hålla huden ung och vacker. Men kollagenmolekylerna är för stora för att kunna tränga ner i huden på djupet, så frågan är hur pass effektiva dessa anti-age-krämer egentligen är.

Bättre då att satsa på bär! Antocyaniner, som det är gott om i blå, lila och mörkröda bär, har förmågan att tillsammans med vitamin C, som också ingår rikligt i de flesta bär, stärka kroppens kollagenproduktion. Så äter du mycket bär håller sig huden slätare och rynkorna kommer senare.

Tyvärr har vi ju inte bärsäsong året runt i Sverige, så utnyttja frysen. Däremot är antocyaniner känsliga för tillagningsprocesser, så gör du sylt av bären förstörs en del av effekten. Ät alltså helst bären färska eller från frysen. Du äter dem som de är eller i yoghurten eller till glassen. Du kan också göra goda smoothies. Bara att frossa på!

Risker:
För ett tag sedan larmade tidningarna om att frysta bär kunde leda till Hepatit A. Sedan visade det sig att det handlade om jordgubbar från en dansk leverantör, alltså inte ALLA frysta bär. Många av oss är dessutom vaccinerade mot Hepatit A, men tidningarna vill gärna blåsa upp saker.

Dvärgbandmasken finns i Europa och sprids bland annat via rävars och mårdhundars avföring. Detta är däremot allvarligare eftersom sjukdomen som detta leder till, alveolär echinococcos, är dödlig och människor kan drabbas om de får i sig maskens ägg och det kan vi alltså få via avföring på lågväxande bärbuskar, typ blåbär. Tidigare fanns masken inte i Sverige, utan endast i övriga Europa, där den fortfarande finns i stor utsträckning. Det är alltså inte så lämpligt att ut och plocka blåbär i Alperna. Tyvärr har man nu hittat en del smittade rävar också i Sverige, men sjukdomen är hittills inte särskilt utbredd. Risken är alltså inte jättestor om du vill plocka dina egna blåbär i Sverige. Dock får vi nog tyvärr räkna med att detta kommer att förändras i framtiden. På Jordbruksverkets hemsida kan du hitta senaste information om var riskerna är störst.

Istället:
Vill du känna dig säkrare så ät odlade blåbär istället för vilda. De odlade är en annan, högväxande, sort och risken att rävar springer och bajsar bland dessa är betydligt mindre. Dessutom kan du odla den här sorten själv i din trädgård. Hallon är ju också en hög buske och förmodligen inte särskilt utsatt för rävar och mårdhundar ens bland odlingarna ute i Europa. Så har vi ju även vinbär, jordgubbar och körsbär. Så med eller utan dvärgbandmask, finns det mycket att välja på!

Dessutom:
Äter du mycket bär får du även andra positiva hälsoeffekter än bara fin hy. Bären är fullpackade med nyttigheter; olika fytonutrienter och vitaminer som samverkar och är effektiva mot fria syreradikaler, vilket stärker ditt immunförsvar så du håller dig friskare, samt fibrer, som håller magen igång och motverkar trög mage, mag- och tarmcancer.



Källor bla:
Supermat – Helena Nyblom
www.jordbruksverket.se