Leta i den här bloggen

fredag 24 maj 2013

Skratt förbättrar immunförsvaret

Jag är som vanligt intresserad av hur vi förbättrar och stärker immunförsvaret så vi kan leva långa och friska liv. För visst är det väl bäst att helt enkelt inte bli sjuk över huvud taget? Det är faktiskt värt lite ansträngning. Och blir man sjuk, så vill man väl bli frisk – helst genast. Så idag har turen kommit till skrattets effekt på vår hälsa. Det är inte för inte som man introducerar clowner på sjukhusen nämligen. Och det är väl sällan vi mår så bra och känner oss så avslappnade som när vi fått skratta ut ordentligt?

De flesta av oss har väl vid det här laget hört talas om Norman Cousins, mannen som skrattade sig frisk. Cousins drabbades av en allvarlig, förlamande ryggradssjukdom (Bechterews sjukdom) och läkarna bedömde hans chanser att bli frisk igen som minimala. Cousins var sjukskriven och kunde inte längre arbeta. Behandlingarna han fick hjälpte inte. Då bestämde han sig för att testa en alternativ medicin, nämligen skratt. Han började titta på mängder av komedier och dolda-kameran-inspelningar och läste även mycket humorlitteratur. Till att börja med märkte han att sömnen blev bättre och sedan minskade successivt förlamningen och inflammationen dämpades. Efter några månaders ”behandling” var han så pass frisk att han kunde börja arbeta igen. Cousins skrev senare en bok om sitt tillfrisknande (Anatomy of an illness as perceived by the patient).Men faktum är att redan på medeltiden fanns det läkare som rekommenderade skrattbehandling för sina patienter.

Skratt frigör endorfiner (kroppens eget må-bra-hormon) och dämpar därmed både smärta och känslor av stress. Skrattet ökar även antalet vita blodkroppar, vilket alltså stärker immunförsvaret. Det finns forskning som tyder på att skratt har en speciellt gynnsam effekt mot cancer. Vid en ordentlig skrattattack vädrar vi också ut lungorna och alla kroppens organ får mer blod och syre, däribland hjärnan, vilket leder till att vi blir mer kreativa om vi skrattar ofta. Forskning har även visat på att skratt sätter mer fart på den högra hjärnhalvan, som är hemvist för vår fantasi.

Blodtrycket höjs tillfälligt under en skrattattack, men sänks igen direkt efteråt och mycket tyder på att skrattet har en positiv och stabiliserande effekt på blodtrycket totalt sett. Många olika muskelgrupper involveras när man skrattar ordentligt och de inre organen får massage. Efteråt slappnar alla musklerna av och vi känner oss behagligt avspända.

Skratterapi har vuxit fram efter ett koncept av den indiske läkaren, dr. Madan Kataria, som 1995 startade grupper som träffades för att skratta tillsammans. Numera finns det skrattgrupper och även s.k. skrattyoga lite överallt i världen.

Så lev inte ditt liv för seriöst och inrutat, utan skapa utrymme för glädje och skratt, så har du större chanser att hålla dig frisk:

• Titta på roliga filmer och komedier och läs roliga böcker och serier.
• Odla dina vänskapsrelationer och satsa på de personer som får dig att skratta mycket och må bra. Dra kraftigt ner på (eller avsluta helt och hållet) de relationer som känns negativa och som drar ner dig.
• Träna på att se det humoristiska i många vardagssituationer.
• Slappna av och ta inte livet så allvarligt.


Källor:
Det goda skrattet – Görel Kristina Näslund
www.vardguiden.se
www.news.cancerconnect.com
www.passagen.se