Leta i den här bloggen

onsdag 4 april 2012

Ta fram stavarna


Nu när det blir påskhelg och förhoppningsvis lite mera ledig tid, kan det väl vara dags att plocka fram gångstavarna inför våren och sommaren. Och om du inte har några kan det kanske vara dags att skaffa ett par!

Stavgång tränar kroppen på ett effektivare sätt än en vanlig promenad. Till exempel får du bättre konditions-, styrke- och rörlighetsträning samt ökad energiförbrukning. Du tränar stora muskelgrupper, förbättrar din hållning och gör alltså av med fler kalorier.

Det är lättare att hålla ett jämnt tempo när du går med stavar. Ett jämnt tempo gör det lättare att komma in i ”flow”, dvs. den där känslan när endorfinerna triggas igång och du känner att du mår riktigt bra. Det blir nästan lite meditation i rörelse. En annan intressant detalj med stavgång är att den upplevda ansträngningen när man går med stavar är lägre än vid en vanlig promenad i samma takt. Högre träningseffekt alltså, men ändå känns det mindre jobbigt!

Inget kan vara enklare än stavgång. Ändå är det viktigt att gå på rätt sätt, för att undvika problem med axlar och nacke. Med rätt teknik stärker du istället dessa kroppsdelar och får en snygg hållning. Du bör gå med sänkta axlar och stavarna i ett avslappnat grepp, där du låter dem peka snett bakåt, precis som vid längdåkning. Armarna är lätt böjda och nära kroppen. Låt aldrig staven pendla framför främre foten.

Stavar kan man köpa nästan var som helst numera, åtminstone om man bor i Sverige. De finns i alla sportbutiker, i varuhus, på apoteken och på t.ex. Biltema. De flesta stavar har ”fötter”, dvs. asfaltsdämpare, som man kan plocka av när man går ute i terräng, där det istället fungerar bättre med spetsar. Många stavar är inställningsbara på mitten, så man kan justera längden. Detta kan vara en fördel om man inte är ensam om att använda stavarna eller om man vill ha med dem på resa och kunna packa ner dem i en väska. Personligen föredrar jag annars fasta helgjutna stavar. De som är delade har ibland en tendens att, om man skruvar ihop och isär dem ofta, till slut bli slitna och ändra storlek av sig själva mitt ute under promenaden, vilket kan vara en aning irriterande. Rätt längd på stavarna är om vinkeln i armbågen är 90 grader när du står upp, håller i staven och har den riktad rakt ner mot underlaget. Hellre lite för korta än lite för långa stavar.

Så kom igen! Ut och gå!

Källa: bl.a. Stavgång, träning för alla – Ingbritt Ekman, Sisu Idrottsböcker