Leta i den här bloggen

lördag 21 april 2012

Yoga som smärtlindring

På senare år har det forskats en del på yogans samband med hälsa. Och det intressanta är att man då kommit fram till ungefär samma saker om yogans hälsosamma effekter, som yogis påstått i årtusenden (yoga har ju ganska många år på nacken). Skillnaden är att man nu även kan beskriva de positiva effekterna med mera vetenskapliga termer. Till exempel kan det bevisas att yoga ökar serotoninhalten och även endorfinerna i kroppen, det vill säga kroppens må-bra-hormoner.

Vidare visar studier att 30 minuters mjuk yoga med andning och avslappning fyra dagar i veckan i vissa fall fungerar till och med bättre än smärtstillande medicin. Man kan jämföra det med en liten dos morfin. Det har även gått att visa att yoga kan ändra centrala nervsystemets respons på stress och göra oss mera motståndskraftiga.

Framför allt har yoga visat sig fungera bättre i många fall av kronisk smärta än ”vanlig” träning eller medicin, där det ofta krävs högre och högre doser för att få effekt. I yogan slappnar kroppen av, sinnet slappnar av och fokus förs bort från smärtan. Man har kunnat konstatera att regelbunden yoga för vissa individer med autoimmuna sjukdomar kan vara skillnaden mellan att kunna eller inte kunna utföra vissa vardagliga sysslor, som till exempel att klara av att åka och handla eller träffa vänner. Kronisk smärta är ofta även knutet till känslor och stress. Yoga kan vara en väg att prova istället när mediciner och operation inte hjälper.

Kroppen anpassar sig efter vad den är van vid. Detta gäller även smärta. Man kan säga att om kroppen har vant sig vid att reagera med smärta vid vissa situationer, har den lättare för att reagera med smärta också vid andra, liknande situationer. Till slut kan den överreagera, det vill säga reagera med större smärta än vad som är befogat, eller med smärta när det egentligen inte är befogat över huvud taget. Man har även kommit fram till att smärta inte enbart är en fysisk känsla, utan även en emotionell. Goda nyheter i allt detta är att kroppen kan lära nytt och lära om! Smärtmönstret behöver alltså inte få finnas kvar för evigt. Med mjuk yoga kan vi lära kroppens smärtreceptorer att reagera annorlunda i de fall smärtan orsakas av en inlärd överreaktion.

Det vi koncentrerar oss på växer i styrka. Fokuserar du på din smärta, kommer den antagligen bara att kännas ännu värre. Därför, när man använder mindfulness och yoga mot smärta, handlar det bland annat om att inte lägga fokus på just smärtan. Den får finnas där i bakgrunden, medan du tränar dig att skifta ditt fokus till någonting annat. Ett exempel på att fokusera bort från smärtan är att istället känna efter vad i kroppen som fungerar. Var gör det INTE ont just nu? Var känns det bra? Hur är den känslan?

En del mediciner fungerar så att de får hjärnan att inte längre lyssna till vad som händer i kroppen. Då uteblir eller mildras smärtan. Men andra saker kan ha samma effekt, t.ex. något väldigt roligt eller väldigt spännande. Du kan alltså avleda uppmärksamheten, bort från smärtan och in mot någonting positivt istället, så att detta istället blir det som dominerar.

Ett verktyg av enormt stor betydelse i yogan är andningen. Med andningen kan vi mycket påverka hur vi mår, bland annat för att vi sänker stressnivåerna med lugn andning, och andningen kan även få smärtan att kännas annorlunda. Till exempel kan du ibland ha kvar den fysiska känslan av smärta, men slippa den känslomässiga. Enbart med hjälp av din andningsteknik.

Yoga som smärtlindring fungerar holistiskt. Det är alltså helheten som har en läkande verkan. Har du ryggproblem så är det oftast inte en viss position, som hjälper dig att må bättre, utan det är kombinationen av mjuka rörelser, andning och avslappning som samverkar. Däremot brukar det finnas vissa positioner att undvika och just därför är det extra viktigt att gå mjukt och varligt fram för att få en ”säker” yoga. Den som söker sig till yoga på grund av smärtor bör därför som regel undvika pass som innehåller orden Power, Vinyasa, Flow eller Hot. Som regel bör istället yoga för smärtlindring vara långsam, mjuk och uppbyggande. Så se till att hitta rätt typ av yoga.

Yoga har goda effekter både på fysisk och mental smärta. Allting hör ihop. Den som har ont i sinnet, brukar ofta få ont i kroppen också, eftersom man spänner sig och spänning och olust skapar till slut fysisk smärta. Och på andra hållet leder fysisk smärta ofta till negativa tankar, nedstämdhet och depression.

När du slappnar av efter ditt yogapass, ställ dig gärna följande frågor till ditt inre:
Finns det någonting jag behöver mer av i mitt liv just nu?
Finns det någonting jag behöver mindre av i mitt liv just nu?
Ofta har du svaret själv, bara du tar dig tiden att lyssna inåt.



Källa: Yoga for Pain Relief – Kelly McGonigal – (bok), föreläsning Stanford University 2010-11-17 (iTunesU)