Leta i den här bloggen

söndag 15 april 2012

BREATHE!

Häromdagen lyssnade jag på ett intressant föredrag om stresshantering och om hur vi kan lyfta oss själva ut ur negativa tankar. Det här var ett amerikanskt föredrag så tipset var att ta stöd i ordet BREATHE (andas).

B:et står för just Breathe (andas) och innebär precis det som jag alltid pratar om, det vill säga att med andningen kan du påverka hur du mår. Lugn och djup andning sänker stresshormonerna i blodet och får oss att känna oss både tryggare och gladare.

R:et står för Realistic Goals (realistiska mål). Det kanske är fler än jag som skriver långa optimistiska listor varje dag på allt som ska göras? Och som nästan aldrig hinner med, så det fortfarande finns en massa punkter kvar när dagen är slut? Om vi ständigt har en övertro på vad vi ska hinna med, bidrar vi istället till att vi alltid misslyckas, eftersom vi aldrig hinner allt det där vi tänkt. Bättre då att inse vad som faktiskt rimligen går att hinna med under en dag, en vecka, en månad. Tillåt dig själv att hinna med det du tänkt, genom att inte kräva för mycket av dig själv, helt enkelt. Och helst ska det vara lite extra luft i schemat här och där, eftersom saker och ting faktiskt inte alltid går som man planerat och för att få plats med lite spontanitet också. Det känns alltid bättre att avsluta sin dag med att man hunnit det man skulle, än med att dag efter dag inte ha hunnit det som var tänkt.

E:et står för Every Day Events (alldagliga händelser). Se de små sakerna som faktiskt fungerar bra. Har du ingen punktering utan kan köra/cykla iväg utan problem? Men så bra! Har du ingen huvudvärk idag? Jätteskönt, var glad för det, för det är jobbigt med huvudvärk, eller hur? Eller om du precis blivit av med din förkylning och faktiskt kan andas igen genom båda näsborrarna utan problem. Eller trafiken till jobbet var ovanligt lugn. Eller att det var rea på just de där löparskorna som du ändå hade tänkt köpa. Det finns massor med små händelser varje dag, som fungerar både som de ska och bättre än förväntat. Uppmärksamma dem!

A:et står för Acts of Kindness (vänlighetsgester), vad du kan göra för andra. Små saker kan göra stor skillnad och att bara vara vänlig och trevlig kan räcka långt. Leta efter möjligheter att faktiskt hjälpa någon annan. Detta mår vi själva bra av visar forskning. Och när vi börjar bete oss vänligare och hjälpsammare, blir vi oftare också vänligare bemötta. Det sprider sig som ringar på vattnet.

T:et står för Turn Negatives Around (att vända det som är negativt till positivt). När någonting går snett, finns det ofta en möjlighet att ha nytta av det på något sätt, om inte annat så åtminstone som en erfarenhet att ha med sig. Många fall av olycka har mynnat ut i någonting som medfört hjälp och tröst åt andra, t.ex. fonder som startats upp till minne av någon som gått bort, och som därmed kunnat hjälpa andra i samma situation, eller böcker som skrivits efter tunga erfarenheter, personer som fått sig en tankeställare och helt sadlat om och börjat ägna sig åt något annat yrkesmässigt efter att ha gått igenom svåra saker. Så stirra dig inte blind på din egen olycka. Där finns alltid ett litet frö till något nytt. Odla det fröet!

H:et står för Honor Your Strengths (lyft fram dina starka sidor). Alla har vi någonting som vi är bra på, någonting som vi har lärt oss väl eller någonting som vi har en naturlig talang för. Fokusera på det. Och dra nytta av det, yrkesmässigt eller som hobby. Det kommer att bli ett lyft i ditt liv.

E:et står för End Each Day With Gratitude (avsluta varje dag med tacksamhet). Även om det ibland händer tråkiga saker, så händer det varje dag också roliga och bra saker. Tänk efter innan du somnar vad som varit bra med just den här dagen. Då sover du mycket bättre.



Källa: Health and Medicine, UCTV, UC San Francisco, New Scientific Strategies for Managing Stress Building Resilience and Bringing Balance to Life