Leta i den här bloggen

söndag 5 februari 2012

Frisk med frukt och grönt

Nästan hälften av alla cancerfall i Storbritannien beror på livsstilen, har man kommit fram till i en undersökning från Cancer Research UK. Den största boven är tobak för båda könen. Därefter kommer bristen på frukt och grönsaker för män. För kvinnor är det fetma som kommer på plats två som cancerrisk. Det som framför allt förvånade forskarna var att intaget av frukt och grönt spelar en så pass stor roll.

Vad gäller det vi äter så finns det ytterligare ett par saker att tänka på om vi vill undvika cancer enligt studien; fibrer är bra och skyddar, rött kött och för mycket salt är inte bra och bidrar till en ökad cancerrisk.

Dessutom minskar risken för stroke med 17% om man äter mycket frukt och grönt visar en annan studie gjord av Karolinska Institutet. Antioxidanterna tar hand om skadliga fria radikaler i blodet som annars ofta förorsakar hjärt- och kärlproblem.

Mer frukt och grönsaker och mindre kött alltså. Det är en väldigt enkel regel. Jag tycker som alltid att man gott kan följa Meatfree Mondays policy och låta bli kött om måndagar. Det finns massor med goda vegetariska rätter. En del av dem hittar du på Meatfree Mondays hemsida.

Källa: www.meatfreemondays.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar