Leta i den här bloggen

söndag 19 februari 2012

Andas bör du - annars dör du

Ett enkelt sätt att förbättra sitt immunförsvar och att över huvud taget må bättre är att andas lugnt, avslappnat och djupt. Dels stärks immunförsvaret genom att djupandningen rengör lymfsystemet. Dels sänker djupandningen stresshormonerna i blodet genom att omedelbart skicka signaler till hjärnan om att ”läget är lugnt”. Framför allt gäller detta stresshormonet kortisol, som i för stora mängder har en direkt negativ inverkan på immunförsvaret. Även blodtrycket sänks av djupandningen. Det är alltså intressant att vi genom att tillämpa detta enkla i så stor utsträckning kan påverka hur vi mår. Forskning visar att det är praktiskt taget omöjligt att oroa sig och samtidigt djupandas!

I yogaklasserna brukar jag säga att vi börjar med att andas. Och varje gång jag säger det tycker jag att det låter lite dumt, för självklart andas ju alla redan, annars skulle vi inte kunna leva. Men faktum är att många kommer instressande och har kanske inte andats rätt under hela dagen. När vi stressar spänner vi automatiskt axlar och nacke och börjar andas mera ytligt. Ibland använder vi så lite som bara 15% av lungornas kapacitet. Desto viktigare då att åtminstone någon gång under dagen verkligen tömma ut gammal koldioxid och fylla på maximalt med syre. Syret ska ju sedan vidare ut i blodet, ut till alla cellerna och cellerna ska förnyas.

Men man behöver inte vänta på yogaklassen för att andas djupt och medvetet. Inte heller behöver man sätta sig i en avskild hörna och meditera, även om detta naturligtvis är bra. Vi kan djupandas när och var som helst. Bra platser är till exempel när vi står i kö i affären, sitter och väntar vid trafikljus eller till och med när vi sitter på ett möte på jobbet. Ju oftare desto bättre!

Tekniken är enkel. Sitt eller stå med rak rygg och sänkta axlar. Till en början kan det vara en hjälp att lägga händerna på magen. Du börjar med ett ordentligt utandetag, eftersom detta är förutsättningen för att du sedan ska kunna andas in ett komplett inandetag. När du andas ut ska magen dras inåt, så att du känner hur du tömmer ut luften ända nerifrån. Tänk dig att du suger in magen mot ryggraden. När du sedan andas in börjar du med att fylla på längst ner, så magen istället buktar ut (glöm det här med platt mage just när du djupandas för det funkar inte). Det är viktigt att du fyller på hela vägen ner, så du inte bara expanderar bröstkorgen och istället låser till magen. När du fyllt luft ända längst ner i lungorna och du känner hur magen buktar utåt, fortsätter du att andas in högre upp, så att bröstkorgen expanderar. Sist, när du tycker att du fyllt på så mycket du absolut kan, har du fortfarande lite plats kvar längst uppe och nu känner du hur även nyckelbenen höjs en aning. Nästa utandetag börjar du med luften längst upp och fortsätter hela vägen ner (nyckelben-revben-mage). Det sista du gör är att på nytt suga in magen mot ryggraden.

Att fokusera på att andas långsamt och djupt är dessutom ett superbra knep för den som har svårt att somna. Ligg alldeles stilla och andas lugnt. Sweet dreams!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar