Leta i den här bloggen

söndag 9 januari 2011

Smoothies - världens enklaste

Hur gör man en enkel och nyttig frukost? Hur sveper man ihop ett enkelt och nyttigt mellanmål? Det finns förstås många svar på detta, men ett av svaren är ”Gör en smoothie”. Och det är enklare än man tror. Det behövs faktiskt inga recept. Däremot behövs en blender eller en mixerstav. I övrigt så tager man vad man haver!

Det finns förstås recept som man kan följa. Men har man inte just de ingredienserna hemma så är det inte svårare än att man slänger ihop lite skuren frukt och/eller lite bär (frusna går jättebra), en dutt yoghurt (med eller eller utan smak) och en dutt juice (apelsin eller äpple eller annan), men har man inte det så funkar det med mjölk eller vatten också. ”Duttarna” kan få vara ca en halv deciliter, men det är ingenting du behöver mäta exakt.

Kort sagt; ta det du har hemma och hittar i kylen. Resultatet blir alltid bra. För en stadigare frukost kan det vara bra att plussa på med en macka vid sidan om också.

En smoothie går lätt att ta med sig på flaska eller i en shaker, där man bara kan plocka av locket och dricka direkt. Ibland skär jag upp frukten kvällen innan och lägger i en burk, så det bara är att mixa på morgonen. Det har även hänt att jag gjort hela smoothien klar på kvällen, så det bara är att röra runt lite och dricka på morgonen.

Mixa i havregryn eller krossade linfrön om du vill ha en ”matigare” variant. Man kan givetvis även göra sin smoothie med grönsaker och groddar. Det är sådana varianter vi ofta ser på ”Du är vad du äter” och liknande program. Dessa är inte mina personliga favoriter. Ofta smakar de inget vidare och en morgon kan vara tuff nog ändå… Men vi är alla olika, så prova dig fram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar