Leta i den här bloggen

tisdag 18 januari 2011

Kaffe med gott samvete

När klockan ringer vid sex på morgonen och det är beckmörkt och en ny kall och halvruggig dag väntar, då är det ibland kaffet som motiverar mig att stiga upp ur sängen. Dagens första kopp! Frukostkaffet!

Kaffe är ett av de mest undersökta livsmedlen i världen. Det har gjorts så mycket forskning om kaffe och kaffedrickande att det nästan går att misstänka att vad man vill komma fram till är att det inte är bra för oss. Det har man trots alla studier inte lyckats med, utan snarare tvärtom faktiskt.

Kaffe höjer blodtrycket tillfälligt, men det är väldigt snabbt övergående. Vissa personer som är extra känsliga kan få hjärtklappning. Dricker vi för mycket kan vi bli skärrade, retliga, oroliga och få svårt att somna. Extremt stort intag, runt tio koppar på mycket kort tid, ger förgiftningssymtom som kräkningar, feber, frossbrytningar och förvirring. I alldeles för stora doser kan vi faktiskt dö. Den dödliga dosen för en människa är ca 10 gram koffein. Men då krävs det att vi sätter i oss ungefär 100 koppar och vem klarar det? Det mesta är dödligt i för stora mängder, till och med morötter!

Tittar vi på positiva effekter så stimulerar koffein tankeförmågan och ökar den intellektuella kapaciteten. Den motoriska förmågan förbättras tillfälligt och vi kan oftast arbeta mer koncentrerat och med färre fel. Kaffe förbättrar alltså vår prestation tillfälligt. Att dricka kaffe kan hjälpa astmatiker genom att det förbättrar andningsfunktionen. Det finns även resultat som starkt tyder på att kaffe kan skydda mot tjocktarmscancer. En möjlig förklaring till detta kan vara de många antioxidanter som finns i kaffe. Forskning tyder även på att kaffe kan ha en positiv inverkan på Parkinsons sjukdom, Alzheimers, andra demenssjukdomar och Typ 2 diabetes. Kaffedrickning ökar också vår förmåga att bränna fett.

Den rekommenderade kaffedosen för att uppnå dessa effekter är 2-4 koppar per dag.

Utöver detta har kaffet positiva psykologiska effekter. En kopp varmt kaffe ger oss paus i vardagen, det är ångestdämpande och lugnande att dricka något varmt. Kaffe är förstås också ofta en social dryck. Vi samlas runt kaffet och umgås en stund.

Kaffe räknas inte som drog, om nu någon trodde det. En person som dricker kaffe regelbundet känner inget behov av att öka sin konsumtion för att få önskad effekt, och en persons kaffekonsumtion tenderar att främst variera med ändrade rutiner i vardagen, snarare än på grund av ett behov av att dricka mer och mer. Många människor dricker faktiskt kaffe regelbundet bara av den enkla anledningen att de tycker att det smakar gott.

Så fortsätt och njut utan dåligt samvete!

Källor: www.kaffeinformation.se, www.coffeenet.se, DN 20100718

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar