Leta i den här bloggen

fredag 8 maj 2015

Yoga bra för hjärta och kärl

Fler och fler studier bevisar det som yogis och yoginis alltid vetat, nämligen att yoga har fantastiska positiva effekter på vår hälsa. Bland annat har man kunnat visa att yoga är bra för rygg och nacke, hjälper mot depression, kan lindra huvudvärk och även kan reglera blodtrycket. Att yoga är bra för hjärtat är kanske annars inte det man först tänker på. Är det någonting som yogan oftast inte erbjuder, så är det nämligen konditionsträning.
Forskningsresultaten, som nyligen presenterats, och som letts av professor Myriam Hunink, Public Health, Boston, omfattade 2 768 deltagare, och visar på samband mellan yoga och lägre riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom som t.ex. lägre BMI (Body Mass Index), viktminskning, förbättrade kolesterolnivåer, lägre blodtyck och sänkt hjärtrytm.

Hur fungerar det här då? frågar man sig då. Om aerobisk träning där hjärtat får jobba stärker hjärta och kärl och bidrar till alla ovanstående faktorer, hur kan då yogan också göra det om den inte är aerobisk? Och innebär detta att man nu lugnt kan strunta i annan fysträning och bara ägna sig åt övningar på yogamattan istället?

Vad man tror och drar för slutsatser är att det är yogans förmåga att lindra stress som ligger bakom de fina resultaten. Stress under längre tid har nämligen en förmåga att försämra alla ovanstående faktorer. Blodtrycket går upp. De högre nivåerna av stresshormonet kortisol leder till förhöjda kolesterolvärden. Och all fysisk aktivitet i sig har en positiv effekt på stress, vare sig den är aerobisk eller inte. I yogan bidrar dessutom djupandningen och de stretchande röreslerna till att ytterligare sänka stresshormonerna i kroppen. Framför allt höga kortisolnivåer har en förmåga att leda till viktökning – därför kan yoga fungera som ett sätt att hålla sin normalvikt. Och detta gäller då även lugnare varianter av yoga.

Ytterligare tänkbara faktorer som bidrar till de goda resultaten skulle kunna vara yogans holistiska innehåll, att här även finns en mer spirituella sida, som får oss att bättre lära känna oss själva, vilket i sin tur leder till ökad harmoni och livsglädje.

Fast – rekommendationen är ändå att vi forsätter träna aerobiskt också i fortsättningen som ett komplement. Det är bra att ha god kondition som en extra resurs i situationer då vi behöver mer kraft och ork. Men fortsätt absolut med yogan!