Leta i den här bloggen

fredag 27 mars 2015

Vad är hälsa för dig?


”Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity”

Detta är WHO:s definiton av hälsa från 1948, det vill säga hälsa definieras som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. Vid Ottawa-konferensen 1986 utvidgades begreppet hälsa till att även ses som en resurs för det dagliga livet snarare än som ett mål i sig.
Blå himmel, sol och vacker natur = hälsa för mig!
”Vad är hälsa för dig?” Den frågan dök ofta upp under min utbildning till hälsoutvecklare. Jag tror vi fick den redan första dagen och sedan dök föreläsare efter föreläsare upp och ställde den på olika finurliga sätt, förmodligen ovetandes om att de inte var ensamma om att fråga. Ibland fick vi svara med hjälp av att välja en bild. Jag brukade välja någon vacker naturbild, gärna med blå himmel och sol. För detta är faktiskt viktigt för mig och för att jag ska må riktigt bra; natur, träd och blommor, och sol och ljus. Andra bilder som fanns att välja på kunde vara på människor, skratt och lek, flygplan, böcker, bollar, djur, en mängd olika saker helt enkelt, nästan i princip vad som helst.

Hälsa är alltså mycket mer än att inte vara sjuk. Hälsa är även mycket mer än nyttig mat, träning, tillräckligt med sömn och att inte vara alltför stressad, vilket är andra faktorer man ofta förknippar med ordet hälsa och att leva hälsosamt. Exakt vad som ligger i begreppet kan alltså skilja sig ganska mycket från person till person.

Sydafrikansk hälsoamulett
Vi talar om ”upplevd hälsa”. Det kan t.ex. innebära att en person som har en diagnostiserad, kronisk sjukdom ändå inte nödvändigtvis behöver uppleva att den har dålig hälsa. Sjukdomar kan hållas i schack och personen kanske har full pott när det gäller andra faktorer som känns viktiga för en bra hälsa som goda relationer och ett innehållsrikt liv.

Något man har kommit fram till i undersökningar är att ”empowerment” är en viktig pusselbit för en människas totala hälsa. Empowerment är ett jättebra engelskt ord, men lite svåröversatt till svenska. På svenska brukar vi tala om ”egenmakt”, vilket ju lätt låter lite styltigt. Men vad det handlar om är alltså att uppleva att man har kontroll över sin egen situation och sitt eget liv.  Den som inte känner att den har kontroll kan uppleva alltifrån lätt stress till djup uppgivenhet och förtvivlan och detta är i sin tur direkt kopplat till dålig hälsa, inte bara psykisk utan brukar också så småningom börja yttra sig i form av fysiska problem. Faktum är att upplevelsen av egenmakt till stor del styr inte bara hur vi mår utan även vår livslängd. Människor som upplever sig ha dålig hälsa och dålig kontroll får ofta kortare liv.

Så hur får man empowerment/egenmakt? Det finns vissa saker som är svåra att göra något åt, men samtidigt finns det också ofta sådant man själv kan påverka och förändra (åtminstone om man bor i ett land som Sverige). Och bara det faktum att vi jobbar mot att förändra en situation gör i sig självt att vi genast känner mera kontroll. Det handlar om att inte längre känna sig som bara ett passivt offer. Börja med att tänka efter. Börja med att göra upp strategier. Börja med små steg. Ta hjälp om det behövs. Att ha kontroll behöver inte innebära att göra allting ensam, utan innebär ofta att man vet var hjälpen och stödet finns.

Så vad är hälsa för dig? Varför inte göra upp din egen hälsoplanering? Chanserna är alltså betydligt större att leva ett friskare och lyckligare liv för den som själv tar ansvar för sin hälsa än för den som bara flyter med.


Källor bl.a.:
Folkhälsokunskap – Staffan Hultgren
Begreppen hälsa och hälsofrämjande – Jennie Medin, Kristina Alexanderson
Hälsoarbete – Linda Ewles, Ina Sinett
Wikipedia