Leta i den här bloggen

söndag 12 april 2015

Hälsospaning i Washington DC

Okej, jag erkänner, jag var på semester i Washington och inte alls på någon hälsospaning egentligen. Fast man kan ju inte undvika att hålla ögonen öppna och lägga märke till en och annan trend.

Det finns platser och även hela delstater i USA där folk är väldigt överviktiga. Men inte så mycket i huvudstaden. De som bor där verkar hålla sig ungefär lika slanka som vi gör i Sverige. Några saker som vi noterade:

En stretchmaskin med tillhörande instruktion på en mängd olika stretchövningar man kan göra. Sedd på idrottsanläggning på University of Maryland.

Anledningen till besöket på detta campus var att vår son pluggar där. Och idrottssatsningen är värd att uppmärksamma. OTROLIGA idrottsanläggningar och träningspass och aktiviteter av alla sorter finns till de studerandes förfogande helt GRATIS. 
Foto från simhallen.
Den stora arenan.

Alltså finns det inga ursäkter för att inte träna. Det går alltid att hitta en träningsform och en tidpunkt som passar och utan kostnad som sagt. Så såg vi heller inga överviktiga studenter över huvud taget på detta campus under vårt besök där. 
Löpning är stort i Washington DC. Dock inte på hotellets gym, där jag tränade helt ensam vid två tillfällen. Perfekt med min ledbandsskada att kunna springa sakta och under rätt kort tid på jämnt underlag. Utomhus däremot är det fullt med folk som springer hela tiden. I Arlington, där vi bodde och som ligger precis utanför centrum, var folk igång och tränade mer eller mindre dygnet runt.
Snack bars är stort i USA och har ju även kommit en del hos oss i Sverige. Dyrast är förstås protein bars. Inte nödvändigtvis den bästa kosten. En del varianter är fullproppade med färg-, smak- och konsistensgivande ämnen. För att inte tala om socker. Läs innehållsförteckningen! Just den här varianten är en av de nyttigare med bara naturligt innehåll som havregryn, hampafrön, frukt, nötter och sötat med agavesirap.
Det här är vad man ska se upp med i USA - storleken - att allting är större än  i Europa... Det gäller det mesta från matportioner till "normalstorlek" på kaffe och läsk. Även hygienprodukter som shampoflaskor och hudlotion och till och med hushållsrullar. Tandkrämstuberna får symbolisera detta. Till höger USA-sonens Colgatetub och till vänster hans lillebrors. "Men det där måste väl bara vara travel size som ni har" sa storebror när han tittade på våra små tuber.  Nej då! Detta är en helt vanlig europeisk tandkrämstub. Men det är lätt, lätt, lätt att bli blind för alla dessa enorma storlekar och tro att en "regular coke" verkligen ska vara 7 deciliter. Inte konstigt då att de som ofta äter skräpmat, som dessutom är väldigt billigt i USA, blir tjocka. 
Dessa hälsoråd hittade vi på ett helt vanligt kafé i Arlington. Hur man skapar sig en bra och hälsosam vardag helt enkelt. Inte så dumt som påminnelse.  

I Washington DC ligger även det mycket omtalade och berömda Georgetown Cupcakes. Ja, det är så klart hälsosamt att unna sig något gott då och då... Bara det inte blir för ofta. Dessa cupcakes får man dessutom kämpa lite för. Kön ringlande sig runt kvarteret och det tog 1,5 timme att komma fram till disken och kunna handla. Nu var detta på självaste påskafton med hela stan full av turister. Kanske bättre att gå dit en måndag förmiddag, vem vet. Lite lyx ibland för att sätta guldkant på tillvaron, gärna i gott sällskap - men inte något man trycker i sig själv för jämnan - eller hur?

Andra trender vi uppmärksammade:

Vattenflaska med filter
Jättebra eftersom man då kan dricka kranvattnet, som i Washington liksom på många andra ställen i USA, är kraftigt klorerat och verkligen smakar mycket illa. Både billigare och miljövänligare än att hela tiden köpa vatten på flaska och kånka hem. Dessutom ryktas det om att den billiga plasten i köpevattensflaskorna är ohälsosam. Det är skillnad på plast och plast. Aluminum eller stålflaska är andra alternativ som också används flitigt bland träningsfolket.

Yoga
Still going strong - till min stora glädje. Vi såg många yogaställen och människor på språng med yogamattan under armen eller över axeln. USA-sonen tränar också yoga ute på campus som komplement till löpning, fotboll och styrketräning. Härom året, när vi också bodde i Arlington och det var sommar, anordnades yogapass i en liten park nedanför det hotellet vi då bodde på. Mysigt! Yoga Alliance huvudkontor ligger för övrigt i Arlington.

Scrambled eggs
Världens bästa snabbmat! Passar både till frukost, lunch och som mellanmål. Och så otroligt enkelt att göra. Ta bara fram en liten stekpanna, lägg i en dutt fett (kokosolja om du vill vara riktigt nyttig) och knäck sedan i två ägg. Kör runt med en spatel och se till så allt blir genomstekt. Salta och peppra efter smak eller låt bli för det blir gott utan också. Klart på några minuter! Blanda med finhackade grönsaker eller lägg som pålägg på mackan. Passar även fint ihop med melon eller päron.