Leta i den här bloggen

lördag 14 februari 2015

På yogamattan och i livet

Vem är du på din yogamatta? 



Sannolikheten är att du är exakt den du även är ute i övriga livet och du kan lära dig mycket om dig själv genom att observera ditt beteende och dina tankar under yogan. 

Är du den som anstränger dig över dina gränser och pressar dig för hårt? Som trots att du vet att du ska lyssna på kroppens signaler inte tänker att detta gäller just dig och just nu? För du vill så gärna fullt ut i den där positionen även om det gör ont, även om du inte kan andas ordentligt. För du vill ju vara duktig. Du vill prestera. 

Eller är du den som ger upp? Den som stannar långt under den egna gränsen för vad du klarar därför att det är bekvämast så? Att aldrig prova att gå steget längre.

Båda dessa mönster är vanliga. "Lyssna på din kropp", vilket är något av det allra viktigaste i yogan, är inte alltid något som alla i en yogagrupp hörsammar. En del lyssnar för mycket och andra låter prestationskraven styra.

Eller är du den som lyssnar på lärarens instruktioner med ett halvt öra och gör allting mekaniskt medan tankarna kretsar runt något helt annat?

Hur stor plats tar tankarna? Vi är så klart medvetna om att fokuset ska ligga i andningen och rörelserna, i att vara helt närvarande i stunden. Ändå kommer det ofta andra tankar. 

Jämför du dig med andra? Tänker att andra är mycket bättre än du? Eller tänker du att det är du som är bäst, som vet mest, och att andra gör fel?

Irriterar du dig på saker? På andra? På läraren? På mattan? På att det är för varmt i lokalen? För kallt? På att du inte tycker om musiken? Eller att du har fått "fel" plats. Behöver omständigheterna vara helt perfekta för att du till fullo ska kunna lägga ditt fokus på yogan?

Försöker du alltid ställa dig på samma plats och om du inte får just den platsen hur känner du då? Vill du stå längst fram? Eller längst bak? Varför?

Eller lyckas du till största delen av tiden bara finnas i nuet, i dig själv och i dina andetag?

Handen på hjärtat! Och du behöver inte avslöja någonting för någon annan. Tänk istället efter för dig själv och se om du hittar några mönster. Du kan ha nytta av detta sedan ute i din vardag. Möjligheterna är stora att du kan ändra på saker genom att förändra dig själv och din inställning på yogamattan först. Yogan kan lära oss mycket om oss själva.