Leta i den här bloggen

söndag 30 november 2014

Stressa ner i adventstider


Vi pratade om det på yogan igår, detta att man riktigt kan känna hur stämningen börjar trissas upp. Det är mysigt med första advent, men en viss krypande hets börjar märkas i stan och även ute på köpcentren. Julstressen har börjat! Men - vi har ju också ett val och behöver inte låta oss dras med alltför mycket om vi inte vill - faktiskt...

Innan jag startade mitt företag hade jag jobb där december var årets värsta stressmånad. Den största stressen berodde på att man skulle hinna undan och klart om det skulle bli möjligt att ta ledigt över jul och nyår. Alltså fick man gno på och öka tempot. Gärna övertid. Samtidigt var fritiden späckad med glöggpartyn, julavslutningar, luciatåg och det var julfest på jobbet och julklapparna skulle fixas i tid. Och - det det mest stressande av allt - det självpåtagna julstöket hemma... Min moster och mamma har visat vägen och julstädat och julbakat sig igenom sina liv. Mamma fick till och med ta ledigt från jobbet några dagar för att få allt klart i tid. Och jag körde på i samma anda, fast med dåligt samvete för att jag förstås inte gjorde allting riktigt lika noggrant och bra som mamma och moster. Men lussekatter, pepparkakor, pepparkakshus, knäck, ischoklad, fruktkaka och så en två-tre sorters julgodis till - det måste man ju bara hinna. Och julgardiner överallt och putsa fönster och skura golven med såpa. Som om världen skulle gått under ifall jag inte hann allt detta.

Numera ser min december helt annorlunda ut. Jag har lugnare jobb, som trappas ner i god tid före jul, vilket passar mig perfekt. Och jag städar och juldekorerar bara så mycket som jag har lust med. Jag bakar det jag vill baka. Inte allt detta som jag förr trodde att jag måste göra för att duga. Jag tror förändringen för min del kom när vi bodde i Florida och bestämde oss för att stanna kvar där över julen. Det blev en väldigt annorlunda december och jul, men till vår förvåning precis lika bra. Eller i ärlighetens namn faktiskt bättre. Och totalt stressfri. Sedan dess har jag helt enkelt taggat ner. Det ska vara lugnt och mysigt runt jul tycker jag. 

Så tillhör du dem som har så många "måsten" kring december och kring julen att du känner att du blir stressad av det och mår dåligt, ta en funderare över vad som egentligen är viktigt. Prova och se på situationen lite utifrån. Vad är rimligt? Hur vill du att din december ska se ut? 

Och känner du att stressen tar över, använd några av dessa knep:
  • Stanna till, sänk axlarna och bara andas lugnt i en minut. Det tar inte lång tid, men kan uträtta underverk för hur du känner dig. Stresshormonerna sänks och du kan till och med få lite bättre perspektiv på saker och ting. 
  • Le - dra upp mungiporna med jämna mellanrum, för detta lurar kroppen att känna sig gladare. För att leendet ska komma naturligare: försök upptäcka de små roligheterna omkring dig, för de finns där hela tiden, bara vi är observanta.
  • Ta en stund för fysisk aktivitet då och då, för det här hjälper också kroppen att ladda ur och slappna av. Tycker du det är svårt att hinna, så ta en kort promenad. Eller kan du titta på mitt blogginlägg från 15/11 med bara några få yogapositioner (kattstretch, barnet, trädet och benen mot väggen). Det tar inte mer än 5-10 minuter, men räcker långt.
  • Sträck på ryggen, sänk axlarna och höj blicken. Stress gör ofta att vi spänner axlarna och skjuter fram huvudet. Rätt hållning är bra både för kroppen och själen. Vi känner oss gladare och känner även att vi har bättre kontroll när vi är rakryggade.
  • Undvik gnällspikar och personer som får dig att må sämre. Du behöver inte dem i ditt liv just nu, så gå omvägar om det behövs. Försök istället få till möten och pratstunder med personer som gör dig glad. Då får du energi istället.
  • Organisera bättre. Om du skriver ner vad som behöver göras behöver du inte gå och ha allting i huvudet hela tiden. Planera för en vecka i taget och när du väl har fått ner saker på papper, stryk de oviktigaste punkterna och banta ner hela listan.

December är en underbar månad. Men springer vi bara på för att vi tycker att vi har så mycket som måste fixas hela tiden - då missar vi ju det bästa. Gör ett aktivt val för hur du vill ha din december istället för att bara svepas med. Och njut!