Leta i den här bloggen

torsdag 20 november 2014

Bra vatten - bra hälsa

Rent vatten är något som vi oftast bara tar för givet i Sverige. Och vi slösar med det. Vi duschar i det, vi lagar mat med det och vi dricker det direkt ur kranen. Bara när något särskilt händer, som när vi förra året i Helsingborg tvingades koka vårt vatten under flera dygn efter att ett rutinprov visat på bakterier, tvingas vi tänka till lite. Och de flesta av oss uppskattade väl när vi äntligen fick grönt ljus att använda kranvattnet igen utan närmare åtgärder.


Härligt frisk kranvatten - men håll koll om du har egen brunn och skaffa filter vid behov.

Det finns många anledningar att dricka vatten. Bland annat behöver vi det för ämnesomsättningen och näringstillförseln. Vatten hjälper till att hålla kroppens organ friska och vi blir även mera uthålliga och får bättre koncentration med hjälp av vatten. Huvudvärk kan till exempel vara ett resultat av att vi inte fått i oss tillräckligt med vätska. Ett annat tecken på vätskebrist kan vara att urinen är mörkgul medan genomskinlig till ljusgul urin är ett gott tecken. Så ha hellre vattenglaset än kaffekoppen till hands när du till exempel sitter och jobbar (kaffe är vätskedrivande).

Kommunalt vatten i Sverige är ofta bra, men varierar lite, bland annat beroende på vilken reningsmetod som används. Klor tillsätts till exempel kommunalt vatten och i vissa kommuner även flour. Ett tips här är att kloret till stor del dunstar bort om man häller upp vattnet i en bringare och låter stå ett tag innan man dricker.

För den som har egen brunn, kanske i fritidshuset eller om man bor ute på landet, så kan detta vara en underbar lyx. Men det kan också innebära föroreningar i vattnet. Man bör därför mäta sådant vatten med jämna mellanrum, så man är säker på att halterna av till exempel kalk, järn, nitrit/nitrat och humus inte är för höga. Framför allt den som har barn bör vara noga med nitrathalten eftersom för höga värden leder till försämrad syreupptagning i blodet. Alltför höga värden kan till och med göra vattnet otjänligt som dricksvatten och detta är ingenting som syns på vattnets färg. Annat som kan smyga sig ner i eget brunnsvatten är bakterier, mögelsvampar och alger. Ett enkelt sätt att få hjälp med detta är att vända sig till Bra vatten, ett Skåneföretag som gör mätningar och även säljer filter anpassat till vilken typ av problem vattnet har. Med målsättningen att producera vattenrening till låga priser och med bästa kvalitet har man tagit bort fördyrande mellanhänder och erbjuder lösningar för i stort sett alla sorters "problemvatten". Alltför surt vatten kan till exempel riskera att fräta sönder metallrör och andra installationer. Bäst att skaffa sig koll alltså. Bra Vatten servar helar Sverige. På deras hemsida, under fliken "Vanliga frågor" kan man hitta svar på många av de funderingar som kan uppstå när man har eget vatten. Alltid skönt att vara på den säkra sidan!




Källor bl.a.
Bravatten.se
halsosidorna.se