Leta i den här bloggen

fredag 29 november 2013

Bot mot iPadnacke och kontorsåkommor

När vi håller huvudet rakt över ryggraden blir belastningen liten. Det är så vi är skapta för att röra oss. Om huvudet istället hänger framåt blir belastningen istället stor på framför allt nacke och axlar. Men så sitter många av oss när vi jobbar framför en dator. En del har kontorsjobb, där de spenderar kanske upp till åtta timmar om dagen i denna ställning… Är det konstigt om det blir problem efter ett tag och börjar göra ont?

Men nu handlar det inte längre enbart om kontorsvanor. Nu har vi skaffat oss iPads och mobiltelefoner, som vi sitter med i knät under långa stunder eller har med oss i sängen. Här böjs nacken ofta ännu mer! Det är därför vi fått en ny belastningsskada; ”iPadnacken” eller ”paddnacken” som den också kallas. Och det handlar numera inte heller bara om vuxna, utan även barn och ungdomar som håller på att skaffa sig den här typen av förslitningsskador.

Så, hur löser vi det? Ja, först och främst genom att vara medvetna om vad vi gör. Vi behöver bra arbetsställningar. Huvudet ska vara så rakt som möjligt över kotpelaren. Den som sitter och skriver på tangentbord framför en dator ska tänka på att jobba med armarna intill kroppen, ha stöd för handlederna, hålla axlarna sänkta och armbågen och underarmen i 90 graders vinkel. Bara med detta kan man få bukt med många problem. Med surfplattor bör vi sedan tänka på att inte ha dem i knät för långa stunder, utan att om möjligt istället vinkla upp dem på ett bord. Variation är viktigt! Vi bör inte sitta i samma ställningar hela tiden, utan byta då och då och helst upp och röra på oss mellan varven.

I yogan har vi något som kallas för motpositioner. Det innebär att om man böjer sig eller vrider sig kraftigt åt ett håll, så gör man därefter en position där man böjer sig eller vrider sig åt det andra hållet. ”Motpositioner” behövs i vår vanliga vardag också. En bra motposition för den som suttit framåtböjd över en dator eller ett skrivbord är att knäppa ihop händerna bakom ryggen och sträcka armarna bakåt så att bröstkorgen sträcks ut. Stå gärna upp och gör den och ta några långsamma, djupa andetag samtidigt.

Andra smarta motrörelser är att rulla axlarna, först framåt och sedan bakåt, några gånger. Att höja axlarna och sedan sänka dem. Att lyfta en arm i taget och tänja ut sidan. Eller ställ dig upp, andas in och lyft samtidigt armarna upp över huvudet, sträck på ryggen och öppna bröstkorgen. Andas sedan ut och sänk armarna. Upprepa några gånger. Rörelse ökar cirkulationen, vilket är bra för muskler och leder.

Huvudvärk och trötta ögon är andra problem som också lätt uppstår av att sitta och titta på en skärm under längre tid. Motverka detta genom att lyfta blicken då och då och titta på något långt bort en stund, helst bör man titta ut genom ett fönster.

Fysisk aktivitet över huvud taget motverkar nack- och axelproblem. Barn och ungdomar som sitter mycket framför skärmar behöver träna och röra på sig, eftersom vältränade muskler och bra syresättning hjälper kroppen att bättre klara av stillasittande och bidrar också till en bättre sömn, som behövs för att reparera, läka och bygga upp kroppen.

Framför allt handlar det alltså om en medvetenhet och att inte bara fastna i samma gamla ställning hela tiden. Och förutom smärtan; vem vill se ut som en gam i framtiden?