Leta i den här bloggen

lördag 9 november 2013

Bra mat för äldre

I tisdags var jag och lyssnade på Charlotte Erlanson-Albertsson, som höll ett föredrag om ”Bra mat för äldre”. Och jag tycker även det var ett föredrag som passade för oss som inte är pensionärer. Alla vuxna borde tänka på vad de äter. Det är då vi har chansen att bli äldre - och fortfarande vara friska, vilket väl är vad vi vill? För något som upprör åtminstone mig är när jag ser människor i 40-50-årsåldern, som redan har skaffat sig en "gammal" kropp på grund av dålig kost och fysisk inaktivitet. Så onödigt!

Charlotte är professor i medicinsk och fysiologisk kemi på Lunds Universitet och även känd kostexpert, föreläsare och författare. Jag har läst några av hennes böcker och vill därför passa på här att tipsa om dem. Bra som julklappar, både att önska sig och att ge bort: ”Maten som stärker din hälsa”, ”Mat för hjärnan” och ”Kokbok för hjärnan”. Läs mer om dem och om Charlotte på hennes hemsida:
Charlotte Erlanson-Albertsson

Så här kommer några småbitar från föredraget blandat med mina egna tankar:

Vad vi bör äta i korthet
Frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, fisk, nötter, spannmål, syrade mejeriprodukter, kyckling, te och kaffe.

Vad vi inte bör äta i korthet
Rött kött, charkprodukter, mättat fett.

Om omega-3 och fisken
Omega-3 är viktigt för hjärnas funktion (motverkar bland annat demens) och bidrar också till en stabilare hjärtrytm. För den som är vegetarian är bra omega-3-källor nötter, mandel, linfrö och chiafrön. För den som inte är vegetarian är fisk och skaldjur en utmärkt källa. Tre gånger i veckan bör vi äta fisk enligt Charlotte. Ett problem är miljögifterna som numera finns i många fiskar och hon föreslår därför att man byter leverantör och inte alltid äter samma fisk. Och fisk från Östersjön bör vi helst undvika. Fiskpinnar och fiskburgare är heller inte den bästa fisken eftersom den är för processad. Något att tänka på som förälder eftersom just fiskpinnar är den fiskrätt som många barn gillar mest och som man enkelt fixar till en stressig vardagskväll…

Om köttet
Inte mer än 300 g i veckan tycker Charlotte och om man kokar köttet så blir det bättre. Kalops och köttgrytor är alltså nyttigare än biffar som är rosa inuti. (Usch i vilket fall som helst, tycker jag själv…)

Om mejeriprodukterna
Mejeriprodukter ska vi inte dricka utan äta. Ost och yoghurt är bra med andra ord, men att bälga i sig en massa mjölk är det inte. Kvinnor som dricker mycket mjölk utvecklar i högre utsträckning bröstcancer jämfört med kvinnor som inte storkonsumerar mjölk enligt Charlotte. Själv kan jag tillägga att detta gäller även män; män som dricker mycket mjölk får i större utsträckning prostatacancer. Syrad mjölk (yoghurt t.ex.) är däremot hälsosamt, så heja yoghurten!

Om brödet
Vi har blivit rädda för bröd och äter alldeles för lite, tycker Charlotte. I England, där man äter minst bröd i Europa, är man också tjockast. Det är alltså inte brödet som gör folk tjocka om nu någon trodde det, utan det är andra faktorer. Men givetvis ska brödet vi äter helst vara nyttigt och fullkorn, gärna surdeg och hembakat.

Om chokladen
Den är bra, som vi redan vet. Choklad innehåller antioxidanter och hjälper till att hålla oss friska, bland annat öppnar den blodkärlen och motverkar att hjärnceller dör. Men det är mörk choklad vi ska ha, den ljusa innehåller för mycket socker. Den mörka har även ett inslag av bitterhet, vilket gör att vi inte kräver mer-mer-mer, utan istället känner oss nöjda och belåtna efter någon eller några rutor. Perfekt att runda av och avsluta en måltid med alltså. Men mer än 37 g per dag (ca 4 rutor) bör vi inte äta.

Om honungen
Den är underestimerad tycker Charlotte. Honung är lite antiseptiskt och sårläkande och innehåller bland annat mineraler och B-vitaminer. Jag blir så glad när jag hör det, för jag har alltid älskat honung och när jag pluggade kostkunskap påstod vår lärare att honung var likvärdigt med socker och därför dåligt. Jag visste att hon hade fel. Jag hade läst något annat någonstans, men kunde inte just då minnas varken var eller vad och kunde alltså inte komma med några motbevis. Men nu vet jag alltså bättre och honung är en naturprodukt som är på frammarsch. Däremot ska vi helst äta den kall, menar Charlotte. Den gör alltså större nytta i yoghurten än i teet.

Om kaffet och teet
Är verkligen Masesgården Sveriges enda hälsohem??? I så fall bordet det vara hög tid för oss att starta fler, eller… I alla fall tog Charlotte upp Masesgården i Dalarna som ett ställe där det inte serveras kaffe. Kaffe har nämligen oförtjänst dåligt rykte i vissa hälsokretsar. Gissa vad som händer mitt på dagen på Masesgården? Då försvinner folk därifrån. Vart då? Jo, de åker iväg och dricker kaffe! Men kaffe är alltså inte onyttigt, utan tvärtom i lagom doser, 2-3 koppar per dag, bra för hälsan för de flesta vuxna människor. Bland annat hjälper det till att stabilisera blodsockret och ger visst skydd mot diabetes, Parkinsons sjukdom, åldersdemens och vissa virussjukdomar.

Vad gäller te så är det fullt av antioxidanter och det gröna teet är i synnerhet hälsosamt. Bland annat gynnar det blodcirkulationen och får kärlen att slappna av. Studier tyder på att det ökar livslängden. Så en fem koppar om dagen är en bra dos att få i sig. Utan socker givetvis. Samtidigt så finns det kanske gränser för hur mycket man orkar dricka på en dag. Fem koppar te och tre koppar kaffe, då får man nästan gå med muggen i handen hela tiden…

Tugga maten
Det är viktigt att tugga maten ordentligt! Tuggandet stimulerar nämligen hjärnan och tänkandet. Acetylkolin (signalämne i hjärnan) frisätts. Det finns studier som visar att studenter som sitter och tuggar tuggummi klarar sina tentor bättre. Att tugga maten bidrar också till att det sedan blir lättare att smälta den.

Om 5:2-dieten
Om denna sa Charlotte att det krävs energi för att reparera nervceller och de två ”svältdagarna” med 5:2-dieten räcker inte energin till för detta. Alltså är det inte så smart att följa den dieten. Min egen åsikt är att normalviktiga människor inte behöver svälta sig två dagar i veckan, men däremot kan man ta två dagar när man äter riktigt nyttigt. Eller kan man vända på det och äta nyttigt i fem dagar och synda lite i två… Och då blir det egentligen precis samma sak som Charlottes 80:20-diet, vilket innebär att till 80% så äter man bra och till 20% så slår man på stort. För människor som behöver gå ner i vikt anser jag dock faktiskt att 5:2-dieten kan vara en rätt bra idé. Det är en diet man kan stå ut med och som fungerar.

Charlotte poängterar även att det är viktigt att ha roligt. Och det är en nog så viktig poäng. Att bara sitta och äta hälsosam mat dagarna i ända och ha ett urtrist liv – är det hälsa? Så roliga aktiviteter, bra umgänge och lagom med sömn är så klart också viktiga bitar för ett långt och frisk liv.

Eftersom jag själv är väldigt intresserad av vad som gör att vissa människor blir väldigt gamla och håller sig friska hela vägen, lägger jag som avslutning till länken till mitt eget tidigare blogginlägg om de Blå Zonerna, sju platser med ovanligt många 100-åringar:  Tips från de blå zonerna