Leta i den här bloggen

fredag 26 april 2013

Smygmotion gör oss friskare


”Stå – och rasa i vikt”. Det låter ju dramatiskt, vilket säkert också var Aftonbladets avsikt när rubriken publicerades. Och framför allt låter det enkelt. David Hellenius tog upp artikeln i sitt program ”Helt Sjukt” och vad som döljer sig bakom är helt enkelt att den som arbetar stående gör av med fler kalorier än den som sitter. Den som sitter mer än 11 timmar per dag löper dessutom 40 procents större chans att dö i förtid än den som sitter mindre än fyra timmar. Enkelt budskap alltså; sluta sitta och ställ dig upp!

Helsingborgs Dagblad tog också upp ämnet förra helgen – ”Res dig och lev längre!” så helt klart är detta något som börjat få en del uppmärksamhet. 700 kalorier mer per dag förbränner en person som har ett aktivt arbete (t.ex. sjuksköterska, lokalvårdare, förskolepedagog) jämfört med en person som bara sitter på en kontorsstol. Men det handlar så klart inte bara om vikten, utan också om hur vi mår i övrigt om vi sitter stilla hela dagarna. Vi är ju gjorda för att röra på oss!

Höj- och sänkbara skrivbord finns numera på många arbetsplatser och det är väl inte heller första gången du hör att du ska ta trappan istället för hissen och gå av en busshållplats för tidigt och istället promenera sista biten. Smygmotion kallas det. Och helt klart har det en positiv inverkan på vår hälsa.

Så vilka är då de största fördelarna med att smygmotionera förutom att man rent konkret gör av med fler kalorier? Jo, den som minskar på stillasittandet får även en bättre reglering av aptiten, vilket alltså innebär att man känner när man är mätt och är mindre benägen att hålla på och småäta. Detta i sin tur innebär förstås ännu ett plus när det gäller att kunna hålla sin idealvikt. När man rör på sig mera får man också ett bättre immunförsvar. Detta verkar styras av en grupp hälsofrämjande ämnen, myokiner, som ökar när vi rör på oss. Forskningen kring myokinerna är relativt ny, men mycket tyder på att de bland annat ökar insulinkänsligheten (och alltså minskar risken för diabetes), minskar bukfetma (lagringen av fett runt de inre organen, vilket är den farligaste typen av fetma) och även motverkar vissa typer av cancerformer. Rör du dig mera får du även bättre cirkulation, vilket också är bra och motverkar inflammationer.

Det finns även studier som visar på att smala personer har en naturlig tendens att röra sig mer, också när de inte rör sig (!) än överviktiga personer, och man tror att detta kan vara en av anledningarna till att de är smalare. Hur? Jo, smala personer rör sig mer på stolen när de sitter, de reser sig oftare upp, går och hämtar grejer, kanske sträcker på sig lite mera, vippar på fötterna, vrider på huvudet; de gör de där små mikroröreslerna i högre grad, som ingen direkt tänker på, men som ändå gör skillnad. Men – börjar du tänka på det – då har du alla chanser att förbättra din hälsa!

Här kommer fler tips på hur du får in mer smygmotion i din vardag:

• Använd reklampauserna på tv till att upp och röra på dig istället för att bara sitta kvar; töm diskmaskinen, lek med hunden, vattna blommorna.
• Stå upp och prata i telefon.
• Om du jobbar sittande, res dig upp var 20:e minut och sträck på dig.
• Träffas över en promenad istället för över en fika eller istället för att prata på telefon. Frisk luft på köpet!
• Använd cykeln för kortare ärenden.
• Pula en stund i trädgården (om du har en) dagligen. Har du balkong kan du pula på balkongen istället.
• Stretcha lite medan du står och lagar mat.
• Städa en kort stund varje dag. En opretentiös sväng med dammsugaren eller dammtrasan är perfekt smygmotion när du har några minuter över.


Källor:
Bl.a. Helsingborgs Dagblad 130420, Helt Sjukt, www.tranastyrka.se, www.aftonbladet.se 120901