Leta i den här bloggen

måndag 15 april 2013

Håll dig frisk med broccoli


Idag ska vi prata broccoli. För är det en grönsak vi bör äta, så är det just den! Och detta är anledningarna:

Skyddar mot cancer
Broccoli innehåller glukosinolater, ett svavelhaltigt ämne som skyddar mot angrepp (broccolins eget försvar mot till exempel svamp och insekter) och som man tror är huvudanledningen till att broccolin visat sig ha en stark cancerhämmande effekt. Ämnet frigörs när vi skär eller tuggar broccoli och förstörs tyvärr vid upphettning, vilket innebär att vi bör äta broccolin rå för bästa effekt. Nu säger du kanske usch och fy, men har du verkligen provat eller är det bara som du tror? Om man skär bort det hårda och trådiga i stjälkarna, så är det som finns innanför alldeles fantastiskt krispigt och gott. Testa! Buketterna är också helt okej i till exempel en sallad. Broccolin är också fantastiskt rik på antioxidanter, som förgör de fria radikalerna, vilket också bidrar till att motverka cancer.

Skyddar hjärtat
Broccolin innehåller, som sagt, även en stor uppsättning antioxidanter, bland annat flavonoider, som tillhör den starkaste gruppen när det gäller att skydda mot de fria radikaler som kan skada hjärtat. Broccoli innehåller också lösliga fibrer som hjälper till att sänka kolesterolhalten och folat, som sänker homocysteinet i blodet, en substans som bidrar till hjärt- och kärlsjukdom.

Antibakteriellt
Man har i studier kunnat se att broccoli har en gynnsam effekt mot magsår och magsäckscancer och man tror att det här främst är fytokemikalien sulforafan som har en antibakteriell funktion och är huvudanledningen.

Bra för ögonen
Liksom andra gröna bladgrönsaker innehåller broccoli karotenoiderna lutein och zeaxantin. Dessa tillsammans med sulforafanet tros vara huvudanledningen till att broccoli i studier visat sig minska risken för grumlad lins.

Motverkar benskörhet
Broccolin är rik på kalcium, som stärker skelettet, men också på C-vitamin, som hjälper kroppen att ta upp kalciumet. Broccolin innehåller till exempel mer C-vitamin än apelsin. Om du inte tål mjölkprodukter är broccoli ett bra sätt att tillföra kalcium på.

Hjälper mot solskador
Resultat av undersökningar pekar även mot att antioxidanterna i broccolin hjälper huden att reparera skador som orsakas av UV-ljus.

Bra för gravida
Folatet, som finns rikligt i broccoli, är livsviktigt för foster, så att nervsystemet och cellernas DNA utvecklas som de ska. Brist på folat kan leda till fosterskador, bland annat ryggmärgsbråck.

Ät både rå och tillagad broccoli
Detta ska du göra eftersom en del ämnen förstörs vid uppvärmning, medan andra istället lättare frigörs. Men överkok inte broccolin! Ett bra sätt att tillaga den är att ångkoka. Broccoli är även gott att woka och att blanda ner i soppor och grytor.

Recept
Här kommer ett recept på en jättegod pastasås med broccoli, ca 4 port:
250 g färsk broccoli eller frysta buketter
1 rödlök
8 st normalstora soltorkade tomater i olja
En liten bit grönsaksbuljongtärning (jag rekommenderar Bong, som har tärningar utan färgämnen, härdat fett och tillsatta smakförstärkare)
3 dl havregrädde
½ msk torkad basilika
salt
svartpeppar

Dela broccolin i mindre buketter. Använd gärna stammen om den ser fin ut, skär den då i små tärningar. Koka broccolin i lättsaltat vatten ett par minuter eller fräs den i olja i en stekpanna på medelvärme under lock tills den mjuknat något. Skär under tiden rödlöken i skivor och fräs dem hastigt i. Låt oljan rinna av tomaterna och dela dem i mindre bitar. Rör ner tomatbitarna, buljongen och grädden i pannan (och broccolin om den inte redan ligger i). Låt såsen koka ihop och smaksätt den sedan med kryddorna. Servera med pasta och sallad.


Källor:
Supermat, vägen till ett friskare liv – Helena Nyblom
Vägen till Vegoland – Djurens Rätt