Leta i den här bloggen

måndag 22 april 2013

Kan man förändra sitt stressbeteende?

Ja, självklart! Men inte sådär utan vidare. Det krävs för det första en medvetenhet om det egna beteendet, för det andra en vilja att förändras och för det tredje så krävs det tid. Det är inte en quick fix, även om man naturligtvis kan starta genast och även genast kan märka vissa positiva resultat.

Är du en människa med typ A-beteende eller typ B-beteende? Eller kanske till och med typ E-beteende? Typ A-beteende karaktäriseras av att man går på högvarv, är otålig, tidspressad och lätt blir irriterad och aggressiv. Ursprungligen kallades beteendet för ”Hurry Sickness” det vill säga ”Bråttomsjuka”. Allt ska gå fort. En typ A-person är oftast högpresterande och upplever tiden som en bristvara och att det aldrig finns tillräckligt av den för allt man måste hinna med. Man håller ett högt tempo och gör alltid många saker samtidigt. Typ A-beteende associerades redan tidigt med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Typ B-beteende är det motsatta, det vill säga det kännetecknas av lugn och tålmodighet och framför allt en lägre grad av tävlingsinstinkt. Livet är inte en kamp vare sig mot klockan eller mot något annat. Som ett tillägg till detta har den amerikanska psykologen Harriet B. Braiker dessutom uppfunnit en tredje variant, nämligen E-beteendet. Detta hittar vi hos typ A-kvinnor, som utöver A-beteendet även känner en press på sig att vara emotionellt (därav E:et) perfekta och ta hand om alla andra i sin omgivning; partners, barn, föräldrar, syskon, vänner, kollegor etc. etc., det vill säga hålla alla andra nöjda. Törs jag säga att typ E-beteendet är det allra tyngsta och mest stressframkallande och sjukdomsrisken är hög.

Stress upplevs i förhållande till det man inte hinner eller klarar av. Kraven överstiger helt enkelt resurserna. Kortare stress är vi människor faktiskt byggda för att klara av. Då gäller ”att fly eller fäkta” och kroppen producerar stresshormonerna adrenalin och noradrenalin för att vi ska klara av den utmaning vi ställs inför. Därefter, när faran är över, ska vi kunna koppla av och stresshormonerna sjunka. Det är den långvariga stressen som är den farliga. Den är vi däremot inte skapade för att klara av. Vi MÅSTE varva ner för att få nya krafter. Och vid långvarig stress riskerar vi därför att köra slut på kroppens system och bli allvarligt sjuka.

Så hur förändrar man sig då? Hur lär man sig att bli en människa med ett typ B-beteende om man inte är det naturligt? Gunilla Burell ger följande förslag (Källa Nummer 52 Jäktad, Pressad – Utbränd?):

• Träna på att känna igen negativa och stressframkallande tankar.

• Använd en positiv och uppmuntrande ”inre dialog”.

• Skärskåda och ompröva irrationella attityder (t.ex. ”Jag måste se till att alla har det bra”).

• Arbeta med attityder som uttrycker negativism, kritik och misstänksamhet.

• Utveckla en ökad tålighet, det vill säga en ökad känsla av mening, sammanhang och hanterbarhet.



Och Harriet B. Braiker ger i sin bok (The Type E Woman) dessa råd (och några är faktiskt ungefär samma):

• Delegera och ha inte dåligt samvete över det. Låt sedan bli att kontrollera, övervaka, tjata på eller kritisera den som du delegerat till. Ge bara stöd och hjälp om den efterfrågas.

• Säg nej till saker även om det känns obekvämt (och det kommer det att göra om du är en typ E!).

• Gör något roligt för din egen skull varje dag, så att inte allting bara är en plikt. Det som känns roligt och behagligt sänker stressnivåerna.

• Situationer som känns omöjliga och ohållbara, och därför också är starkt stressframkallande, kan du hantera genom att skriva ner alla alternativa lösningar, även de som verkar konstiga, osannolika och till och med helt vansinniga. Det är nämligen lätt att få tunnelseende vid stress och bara se en enda lösning = den som känns så ohållbar och omöjlig. Släpp fram fantasin och upptäck att det finns alternativ, och låt sedan en liten tid få gå innan du fattar beslut om vad som är bäst att göra. Då kommer du att känna att du själv har mera kontroll, dels för att du upptäcker att det faktiskt fanns mer än ett alternativ, dels för att du själv är den som bestämmer vilket du ska välja.

• Använd tankens kraft. Sätt dig bekvämt, andas lugnt och tänk sedan exakt hur du vill att något (det som stressar eller bekymrar dig) ska utspela sig. Detta blir då en positiv repetition och sannolikheten ökar mångfaldigt för att verkligheten sedan kommer att bli som du själv önskar.

• Prata positivt med dig själv. Se till att inte stressa dig ytterligare med negativt tänkande om hur otillräcklig du är, om hur svårt det är att få tiden att räcka till bla bla bla… Uppmuntra dig själv i stället och beröm dig själv för allt som du gör bra.

• Fantisera dig bort till din favoritplats. Sätt dig bekvämt en stund varje dag, sätt på behaglig musik och tänk dig att du befinner dig på en plats där du känner ro, glädje och harmoni. Låt det få bli som en liten minisemester där du kan fylla på med nya krafter – även om det bara handlar om 10 minuter.

• Försök att bara ägna dig åt en enda sak i taget och håll fullt fokus på den, så den blir ordentligt avslutad innan du påbörjar nästa.


Mina egna tillägg till listan av förslag blir förstås yoga, mindfullnessträning eller meditation. Yoga är oftast det enklaste för den superstressade, som kanske inte riktigt har ro att sitta och meditera, eftersom yoga också involverar rörelse och detta hjälper till att sänka stressnivåerna och förbereder för avslappningen. Man kan ändra både sitt sätt att tänka och sitt sätt att vara genom yoga. Jag vet detta av egen erfarenhet!

Så tillhör du dem som stressar för mycket är det bara att ta tag i några av ovanstående förslag och börja jobba på dem. Belöningen blir ett bättre liv.

Källor:
Källa Nummer 52, Jäktad, pressad – utbränd? – Kan man förändra sitt stressbeteende? - Fil. Dr. Gunilla Burell
The Type E Woman – Ph.D. Harriet B. Braiker