Leta i den här bloggen

fredag 25 januari 2013

Vegetarisk chiligryta


Det var länge sedan jag la in något recept här, så här kommer ett på en av mina absoluta favoriter, en kryddig vegetarisk chiligryta, som man kan använda på flera sätt:

-Häll upp den i en skål och ät med ett gott vitlöksbröd till.
-Ät den tillsammans med ris och en sallad.
-Använd den istället för köttfärssås och servera den med pasta.
-Minska vattnet till hälften så den blir fastare och använd den som fyllning i tunna pannkakor. Rulla ihop pannkakorna och lägg dem i en ugnsfast form med riven ost ovanpå. Låt stå i ugnen, ca 200°, tills osten börjar få färg.
-Använd den här fastare varianten som fyllning i ett pajskal och gör en god chilipaj.

Vegetarisk chili, ca 5-6 personer:
Ca 350 g vegetarisk färs (t.ex. Anamma vegfärs)
1 rödlök, hackad
1 röd chili, urkärnad och finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk (ca 400 g) krossade tomater
1,5 burk vatten
1 burk svarta bönor, sköljda (ca 400 g)
Soja, ca 1 msk eller efter smak
Chilipeppar efter smak
Cayennepeppar efter smak

Gör så här:
Bryn löken i olja tills den blir mjuk. Tillsätt vitlöken och låt bryna tillsammans någon minut. Tillsätt vegfärsen och den hackade röda chilin och bryn ca 3-4 minuter. Tillsätt tomatkrosset och vattnet samt bönor och soja. Låt puttra ca 5 minuter och smaka av. Tillsätt mer soja om det behövs samt chilipeppar och cayennepeppar efter smak. Låt puttra ytterligare 10 minuter på låg värme och smaka av.


Anamma vegetarisk färs är gjord på sojaprotein, men jag tycker man kan använda detta då och då med måtta. (Det är skillnad på att vräka i sig mängder med ofermenterade sojaprodukter varje dag.) Annars kan du välja en vegfärs med t.ex. quorn istället. Eller ersätter du vegfärsen med motsvarande mängd bönor, men då blir det en böngryta med en helt annan konsistens. Men experimentera gärna, det är kul! Följer du receptet ovan får du en riktigt god gryta och min egen favorit är att äta den ihop med spaghetti.