Leta i den här bloggen

måndag 21 januari 2013

Bli 100 år eller äldre - tips från de Blå Zonerna


Eftersom jag nämnde de blå zonerna i mitt förra inlägg så tänkte jag fortsätta med temat och förklara lite närmare. ”The Blue Zones” är alltså områden i världen där befolkningen blir väldigt gammal och där 100-åringar och äldre glatt springer runt och jobbar på som om de befann sig mitt i livet. Vilket de väl också gör. För de tänker inte på sig själva som gamla. Att vara 100 är fullständigt normalt.

Den senaste tiden har det diskuterats en del i medier hur gamla vi människor egentligen har kapacitet att bli. Kan vi alla bli över 100 om vi äter och lever på rätt sätt? Eller är det genetiskt att vissa får dåligt hjärta och dör vid t.ex. 65? Tja, kanske lite båda delar. De blå zonerna är definitivt intressanta att studera och ta efter för den som önskar åldras långsamt och ha livskvalitet genom hela livet. Det finns nämligen många gemensamma livsstilsfaktorer i dessa områden:

D-vitamin via solen, minst 15 minuter varje dag. – Alla blå zoner har det gemensamt att där finns gott om solsken och vackert väder (det finns alltså ingen blå zon på våra breddgrader). Och det handlar då inte om att ligga och fläka sig i solen som vi svenskar gärna gör när vi får chansen, utan helt enkelt om att få lite sol på sig i lagom mängd under dagens normala aktiviteter. Solsken tillför inte bara D-vitamin (bra för bl.a. stark benstruktur), utan motverkar också depression.

Magnesium och calcium. – Detta får man i de här zonerna oftast i sig via hårt dricksvatten. För den som vill kopiera konceptet och inte har hårt vatten i sin kommun får väl tabletter kanske duga istället.

Det finns en stark känsla av gemenskap. – Oftast handlar det om samhällen som involverar alla åldrar och där alla jobbar och bidrar, trevliga bysamhällen med andra ord. Undantaget är Loma Linda i Kalifornien, där den blå zonen består av en religiös församling, Seventh Day Adventists, vilket lite grand blir samma sak. Alla har sin plats och sammanhållningen är stark.

Man har en uppgift. – I de blå zonerna finns det ingen som bara sätter sig ner och ”är gammal” och ingen ser hellre på äldre personer på detta sätt. Alla har något meningsfullt att utföra och det kan handla om arbete såväl som välgörenhet.

Fysisk aktivitet eller träning. – Oftast handlar det om lågintensiv och daglig sådan, inte något slags träningspass som utförs bara en timme då och då, utan om till exempel trädgårds- jordbruks- eller hushållsarbete, eller att man går mycket varje dag. Man är i rörelse helt enkelt.

Ingen stress. – Arbetet utförs utan tidspress, i den takt det tar. Det är en, trots arbetet, avkopplande tillvaro med mycket gemenskap och skratt.

Mycket frukt, grönsaker och nötter. – Samtliga blå zoner för en diet som till största delen är lakto-ovo-vegetarisk, men med inslag av kött och/eller fisk (förutom kolonin i Loma Linda, där alla är helvegetarianer). Snabbmat och mycket socker och salt lyser med sin frånvaro.

Mycket mat på morgonen och lite på kvällen. – En rejäl frukost, lagom lunch och mindre kvällsvard är definitivt att föredra framför det omvända för den som vill leva länge. Man håller vikten och sover bättre.

Getmjölk. – Det är framför allt kolonierna på Sardinien och Ikaria som använder sig av getmjölksprodukter och förespråkar det. Men forskning visar att de har rätt och att getmjölken är betydligt hälsosammare än komjölken.

Lite vin varje dag. – Den som dricker måttligt har i undersökningar visat sig leva längre än den som är absolutist. Små mängder alkohol har en positiv effekt på hjärta och kärl och i vinet (framför allt det röda) finns det gott om antioxidanter. Men, som sagt, SMÅ mängder. Alkohol är också ett gift och i stora mängder bidrar det till att vi åldras snabbt och drar på oss alla möjliga sjukdomar. (Den religiösa församlingen i Loma Linda skiljer sig från övriga och är absolutister.)

En känsla av trygghet. – Gemenskapen i de blå zonerna och vetskapen om att man inte är ensam, att man ställer upp för varandra, skapar trygghet.

De blå zonerna är:
Okinawa, Japan
Sardinien, Italien
Nicoya, Costa Rica
Ikaria, Grekland
Loma Linda, Kalifornien (Seventh Day Adventists)

Källor:
www.bluezones.com
Oprah Winfrey Show, Living Your Best Life

Jag gör ett tillägg nu i efterhand, eftersom jag igår läste i HD (130126) att vi anses ha en Blå Zon trots allt i Sverige. Detta är det så kallade "Åldringsbältet" (vilket namn är finast?)som sträcker sig från östra Skåne, upp genom vissa områden i Kronobergs län och även ut längsmed kusten i Kalmar län och Öland. Här finns ovanligt många 100-åringar. För att vara i Sverige alltså! Henrik Ennart har skrivit om detta i boken "Åldrandets gåta". Och det är ju definitvt intressant och jag hoppas man forskar vidare på detta och kommer fram till varför just de här regionerna i Sverige har så många friska, äldre. Men att det skulle vara en helt äkta Blå Zon håller jag ändå inte riktigt med om. De svenska åldringarna är i och för sig pigga och bakar och går på seniorträning, men de arbetar inte och jag ser på fotona att de har rollatorer. I de fem äkta zonerna är ju detta annars just en av grejerna, att åldringarna fortfarande arbetar. De är ute och slår gräs och vallar får och ligger i fälten och hackar. I reportaget från Loma Linda ser vi en 94-årig kirurg som fortfarande står på sjukhuset och opererar varje dag. Han ser inte alls ut som 94, kanske jag ska tillägga. Och någon rollator syns absolut inte till.