Leta i den här bloggen

onsdag 30 januari 2013

Läkande mat mot stress och sjukdom

Sjuk? Stressad? Maten är viktig! Här kommer några tips på vad som är bra att få i sig för att vara mera motståndskraftig mot både stress och sjukdomar. För oss som gillar frukt, bär och grönt så är det bara att frossa på:

Polyfenolrik mat - Polyfenoler är en grupp fytonutrienter (mikronäringsämne som också är ett färgpigment) med god effekt mot både stress, sjukdomar och åldrande. Färgrika frukter, bär och baljväxter innehåller mycket polyfenol, så satsa på bär (blåbär, björnbär, körsbär, hallon, tranbär), apelsiner, spenat, broccoli, äpplen, röda vindruvor, tomater, granatäpplen. Även havre innehåller polyfenoler liksom valnötter och olivolja.

Vitamin B - Behövs för att nerver och hjärnceller ska fungera bra, vilket krävs för att vi ska kunna vara lugna och fokuserade. Avokado är en bra B-vitaminkälla, så köp hem ett lass och använd i matlagningen eller ät som den är. De flesta nötter och många bönsorter innehåller också gott om vitamin B (samt nötkött för den som inte är vegetarian – men välj ekologiskt!).

Selen och zink - Dessa båda hjälper oss att behålla lugnet och är viktiga för vårt immunförsvar. Ät nötter, spenat, gröna ärter och ost för att få i dig zink (och är du inte vegetarian är nötkött också en källa). För selenintaget är svenska livsmedel ingen bra källa tyvärr, beroende på de låga selenhalterna i svensk jord. Importerat ris, nötter och pasta är bättre källor och även fisk och skaldjur.

Vitamin C - Undersökningar har gjorts på personer som skulle hålla tal, vilket ju kan vara stressframkallande för många. De som tagit 1000 mg vitamin C före talet, visade sig ha betydligt lägre halter av stresshormonet kortisol och även lägre blodtryck än de som inte fått vitamin C. Vitamin C stärker också immunförsvaret. Många frukter, bär och bladgrönsaker är C-vitaminrika t.ex. citrusfrukter, kiwi, blåbär, svarta vinbär, jordgubbar, broccoli, grönkål, vitkål, tomat, paprika.

Vitamin E - E-vitaminet hjälper till att skydda cellerna mot fria radikaler, vilket håller oss friskare. Finns i t.ex. avokado, ägg, vetegroddar och sötmandel.

Omega-3 - Antiinflammatoriskt och även humörhöjande, samt viktigt för att våra hjärnceller ska fungera optimalt. Äter vi för lite omega-3 tvingas hjärnan att lagra in mättat fett istället, vilket leder till sämre hjärnfunktion. Omega-3 finns i bland annat fet fisk (som lax och makrill), i raps- och olivolja, valnötter, krossade linfrön, chiafrön och även gröna bladgrönsaker (som t.ex spenat).

Goda sallader och smoothies som väntar på dig med andra ord, eller hur?

Källor:
www.success.com – Drs. Oz & Roizen
Supermat – vägen till ett friskare liv - Helena Nyblom
Apotekets råd om vitaminer och mineraler