Jag försöker gärna få människor att äta mera vegetariskt, dels för planetens skull och för att minska växthuseffekten, dels för djurens skull, att dålig djurhållning och djurplågeri (som köttätarna aldrig brukar gilla att jag kallar det…) förekommer, även om Sverige oftast är bättre på det området än många andra länder. Och äter du kött, så välj ekologiskt! I alla fall, jag har också förståelse för att man kanske inte vill ändra sin kosthållning rakt av och från en dag till en annan bli helvegetarian. Men har du funderat på att bli halvvegetarian? Halva dagen? Halva veckan? Eller kanske att bara testa en vecka och se hur kroppen reagerar. För dig som tycker det är lite svårt att tänka ut vegetarisk mat för en hel vecka har jag satt ihop en matsedel här nedan, som du kan följa. Detta är inte veganmat, utan denna matsedel innehåller mejeriprodukter och ägg. Du kommer utan problem att få i dig alla proteiner du behöver, så det är inget du behöver oroa dig för. Jag har inte tagit med recepten, för då skulle detta blogginlägg blivit jättelångt (men de kommer kanske en annan gång). Men söker du på nätet kommer du enkelt att hitta bra recept till varje rätt. Och kom ihåg; det är kul att testa nya recept!
Måndag lunch: Tomatsoppa, fullkornsbröd med ost
Måndag middag: Vegetarisk burgare (köp färdig fryst produkt eller gör själv), potatisklyftor, tzatziki, sallad
Tisdag lunch: Grekisk sallad med fullkornsbröd
Tisdag middag: Pasta med grönsakssås (t.ex. broccoli, soltorkade tomater, rödlök, havregrädde, grönsaksbuljongtärning)
Onsdag lunch: Pastasallad gjord på pasta från kvällen innan
Torsdag: Huevos Rancheros (scrambled eggs som man lägger i tortillas tillsammans med salsa och hackad koriander)
Torsdag lunch: Grönsaksomelett, sallad
Torsdag middag: Rotfruktsgryta med fullkornsris och bröd
Fredag lunch: Quinoasallad med hårdkokta ägg
Fredag middag: Vegetarisk lasagne (har du tillgång till boken ”Annas mat” så finns där ett fantastiskt recept på vegetarisk lasagne), sallad
Lördag lunch: Pitabröd med falafel, feferoni, sallad och vitlökssås (eller annan sås)
Lördag middag: Chili sin Carne (gjord på vegfärsk med chili, vitlök, bönor, krossade tomater och vatten) med fullkornsris, sallad
Söndag lunch: Amerikanska pannkakor på dinkelmjöl, ekologisk hallonsylt eller lönnsirap, morots-, gurk-, celleristavar och tomatklyftor vid sidan om
Söndag middag: Wokade grönsaker med tofu, chilisås, tagliatelle eller annan pasta
Med sallad menas inte bara isbergssallad, tomat och gurka utan blanda friskt med alla möjliga grönsaker och gröna blad som ruccola, spenat, paprika, morot, avokado, majs, rädisor, rödbetor, bönor och även nötter eller solrosfrön. Fetaost kan också vara gott att blanda i.
Förhoppningsvis kommer du att känna dig lättare i kroppen efter din vegetariska vecka. Yoga är (åtminstone enligt böckerna) lättare att göra med en vegetarisk kost, eftersom kött bidrar till att försura kroppen och göra lederna stelare. Lycka till!