Leta i den här bloggen

fredag 28 september 2012

Förenkla vardagen och njut av hösten


Nu kommer hösten. Krispiga dagar med solsken, äpplen, klarblå himmel och vackra rödgula färger utomhus. Eller så regnar det och vi sitter mysigt invirade i filt och dricker te framför brasan eller samlas i köket runt mustiga grytor. Eller hur - är det inte så det går till? För det är väl inte så istället att nu när vardagen börjat igen efter sommaren och alla aktiviteter kört igång, då flänger vi runt med andan i halsen och förstår inte hur tiden ska räcka till?

Känns livet komplicerat? Vardagen fylld med saker som måste utföras? Bostaden fylld med prylar som aldrig hinner städas undan? Ja, du är knappast ensam i så fall. Och så är det åtminstone ibland i mitt liv.

Men det går att förenkla! Det går att trolla fram tid och unna sig några lugnare dagar här och där eller att helt drastiskt förenkla hela sin tillvaro. Bara vi lyfter blicken och ser möjligheterna istället för att bara springa på.

Det går till exempel att:

Göra sig av med saker. Släng, skänk, sälj. Ta en helg och se till och bli av med sådant som inte används och se till så det inte blir en känslosam helg, där du fastnar och funderar och minns och grubblar. Prova att vara oberörd och tänk framåt istället på hur mycket enklare det blir utan för mycket bråte i garderober och lådor och ja - överallt.

Säga nej till saker man inte vill göra. Prova att tacka nej till möten, bjudningar och andra engagemang under en period för att skapa mera tid.

Förenkla matlagningen. Och jag menar inte att äta hämtpizza varje dag… men planera en vecka i taget, gör en matsedel och se till så rätterna går lätt att svänga ihop för vem som helst och att ingredienserna finns hemma i förväg. Enkelt är ofta bra nog, t.ex. soppa, sallad och bröd. De mustiga långkoken kan man spara till helgen.

Låta bli att titta på tv. Det kan skapa mera extra tid än man tror.

Låta bli att tänka så mycket. Det går att ta sig en period ibland när man inte tänker och ältar och ifrågasätter allt. När man bara tillåter sig att vara mera i nuet och det är okej att inte hela tiden hålla på och resonera både med andra, men framför allt med sig själv.

Stänga av datorn ibland, t.ex. kvällstid efter kl. 19.00. Låta bli att surfa på nätet. Skön hjärnvila!

Lägga sig tidigt ibland. Så man får den där välbehövliga sömnen och kanske orkar stiga upp lite tidigare istället och slippa morgonstressen.

Små och stora grejer att pröva. Egentligen handlar det inte heller bara om den extra tiden, utan om kvaliteten på tiden. Om att ha tid att göra en sak i taget och vara närvarande och lugn istället för att redan mentalt vara på väg till nästa grej och alltid känna stressen i blodet.