Leta i den här bloggen

onsdag 2 november 2011

Mota bort depressionen

Jag har last Harriet B Braikers bok “Getting Up When You’re Feeling Down”, som handlar om enklare typer av depressioner, dem som många av oss får en släng av då och då, när till exempel vardagen känns mörk och trist och vi har en tendens att hamna i negativa tankemönster. Och det är just detta som är så typiskt för den deprimerade; att upphöra med aktiviteter, dra sig ifrån sociala engagemang och börja älta. Det blir som en ond spiral, där de negativa tankarna leder till ännu mera negativitet och till slut rakt in i depression. Följande smarta tips får vi för att bryta detta redan på ett tidigt stadium:

Tips 1 – Fysisk aktivitet har en kraftigt humörhöjande effekt och sätter fart på endorfinerna. Dessutom ökar välbefinnandet eftersom man känner sig nöjd med sig själv när man tränat. Det gäller bara att inte tänka negativa tankar under tiden. Du bör alltså inte utnyttja din promenad eller joggingrunda till att tänka på hur hemskt allting är, utan koncentrera dig istället helt på aktiviteten.

Tips 2 – Söka andras sällskap (även om det ofta känns som om man vill göra precis tvärtom och isolera sig) och se till så det är glada människor som man trivs med. Sedan gäller det att inte börja gnälla och oja sig över hur man själv mår, utan istället fokusera på den/de andra och ställa frågor och intressera sig.

Tips 3 – Göra någonting positivt för någon annan. Detta att kliva utanför sig själv och fokusera utåt gör att vi mår bättre. Också att känna att vi kan betyda något för någon annan har en positiv effekt.

Tips 4 – Göra något man mår bra av och tycker är roligt. Deppighet kan bero på att vardagen helt enkelt känns för tung och att dagarna radar upp sig fulla med ”måsten” och ”borden” och att allt det roliga är urplockat. Plocka in det roliga igen! Gör en lista på saker du gillar, och se till att planera in dem i schemat. Låt dem rentav få prioritet, så att vardagen kan kännas trevligare igen. Att göra roliga saker ökar vår kreativitet och gör oss mera effektiva. Vi bör också se till att peppa oss själva och säga snälla saker, så stäng av den negativa rösten inne i huvudet och släpp på den positiva.

Tips 5 - Ge andra komplimanger och ta emot andras komplimanger med ett leende och säga ”tack” istället för att förringa oss själva. På så sätt bidrar vi till att skapa en bra atmosfär, som gagnar alla.

Tips 6 - Distrahera tankarna bort från depressionen med något som kräver tankeverksamhet på ett positivt sätt. Allting som går tvärtemot att sitta och älta och bekymra sig och tänka negativa tankar är bra; korsord, pussel, dataspel, laga mat efter komplicerade recept, plugga språk, se något engagerande på tv eller läsa intressanta artiklar, där man lär sig något nytt. Det faktum att man gör en ansträngning att INTE tänka på sig själv och sina problem, bidrar till att sakta ner och dämpa ”fallet”.

Tips 7 – Positiva leken; man letar efter det mest positiva hos varje person man träffar eller pratar med. Eller/och skriver man varje kväll ner allting positivt som hänt under dagen. Och sedan läser man igenom listan med jämna mellanrum.

Tips 8 – Skratta! Här handlar det om att titta på komedier, läsa roliga serier eller böcker och tänka på roliga episoder från sitt eget liv och sådant som andra berättat. Humor och komik är bra för hjärnan och humöret.

Tips 9 – Den som ser bra ut trivs bättre med sig själv, vilket innebär att det är direkt kontraproduktivt att på grund av negativa känslor helt strunta i sitt utseende. Ta på dig något du trivs i, fixa till håret och behövs det gå ut och köp nya kläder, ny makeup eller gå till frisören.

Med andra ord handlar det om att agera tvärtemot vad vi normalt gör när vi börjar känna oss nedstämda. Dessa positiva handlingar kan leda till att vi ”lyfter oss” redan innan de depressiva tankarna hinner få ett grepp.


Källa: Getting Up When You’re Feeling Down – Harriet B. Braiker, PH. D.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar