Leta i den här bloggen

onsdag 9 november 2011

Oroa dig effektivt

Det finns mycket att oroa sig för och bekymra sig över i den här världen, till och med så mycket att det ibland kan ta överhanden och störa andra aktiviteter för vissa av oss. För det mesta är det bara ineffektivt använd tid och leder inte till någonting positivt alls, bara till ytterligare oro. Så vad gör man?

Jo, koncentrera oron till en viss tid på dagen, t.ex. en timme på kvällen, när du kan ägna dig bara åt detta. En stund där du kan oroa dig av hjärtans lust över precis ALLT som du tycker förtjänar din oro. Under dagen kommer givetvis orostankar att dyka upp som vanligt. Ha då ett litet block och en penna ständigt till hands och skriv snabbt ner vad just den här orostanken går ut på. Sedan river du av sidan, viker ihop den och lägger den i någon typ av ask eller behållare.

Varje gång du stoppar en orostanke i lådan, så talar du om för dig själv att du inte har tid med den tanken just nu, du har annat att göra, men att du däremot tänker återkomma till den senare så att den får den tid den behöver.

På kvällen har du en timme (inte mer!) som du ägnar dig åt din oroslåda. Sätt dig ner i lugn och ro, öppna din låda och sortera upp orostankarna i högar. Varför högar? Jo, för är du en sådan som är riktigt duktig på att oroa dig så kommer samma typ av oro att ha dykt upp flera gånger under dagen. Så alla orostankar som är av samma typ lägger du i en gemensam hög, så har du organiserat dig bra. Nu, ta tag i ett orosärende i taget och ägna dig under en timme åt att bara oroa dig och ingenting annat. Ta i så mycket du bara orkar!

När du, efter en tid (dagar, veckor…), upptäcker att en timme till att oroa sig börjar kännas för mycket, kan du börja minska din orostid med fem minuter i taget. Harriet B. Braiker som föreslår metoden, skriver att de flesta av hennes patienter brukar komma ner i 10 minuters orostid och bli kvar där. 10 minuter om dagen är alltså vad som kan anses som rimligt att ägna sig åt sin oro när man tränat upp sig. Och resten av dagen kan man använda sin tid till annat!

Källa: Getting Up When You’re Feeling Down – Harriet B. Braiker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar