Ett av mina favoritteman är functional foods, dvs. mat som gör att vi håller oss friska. Och några av mina absoluta favoriter bland dessa är grönt te och mörk choklad. Mmm! Blev därför glad när jag läste att forskare i Linköping lyckats bevisa att både grönt te och mörk choklad (minst 72% kakao) är blodtryckssänkande. Enzymet ACE, som är involverat i kroppens vätskebalans och bidrar till att höja blodtrycket, hämmas klart av de aktiva substanserna katechiner och procyanidiner. Mörk choklad och grönt te kan ha en effekt som är fullt jämförbar med den som fås av läkemedel mot högt blodtryck. Något att prova kanske?
Källa: www.arbetarskydd.se
Mörk choklad ökar även det goda och minskar det dåliga kolesterolet och motverkar att blodplättarna klibbar ihop sig. Här kan effekten liknas vid den som uppnås vid användning av Trombyl, ett vanligt blodförtunnande läkemedel. Rena hjärt- och kärl-kuren med andra ord! Glöm dock inte bort att choklad, även den mörka, alltid innehåller många kalorier. Lagom intag är bäst, dvs. cirka en ruta om dagen.
Källa: Supermat – Helena Nyblom
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar