Leta i den här bloggen

fredag 5 november 2010

Meatfree Monday

”Meatfree Monday” är en global rörelse i syfte att skapa engagemang och kunskap kring vår egen påverkan på miljö och klimat. Rörelsen är etablerad i till exempel Australien, Sydafrika, USA och Storbritannien. I Storbritannien startades den av Paul, Stella och Mary McCartney i juni 2009.

Många är helt ovetande om att världens köttproduktion är ansvarig för en stor del av växthuseffekten. 18% av utsläppen med negativ effekt kommer från djuruppfödning och köttproduktion. Det är mer än vad hela jordens transportsektor släpper ut!

800 miljoner människor lider av undernäring samtidigt som majoriteten av den majs och soja, som odlas i världen och som skulle kunna ge dem tillräckligt med mat för dagen, istället går till gödning av nötboskap, grisar och kycklingar. Man estimerar att 20 vegetarianer skulle kunna äta och bli mätta med hjälp av samma åkerareal som en enda person som äter en köttbaserad diet.

Det går åt 250 liter vatten för att producera 1 kg vete, men 25 000 liter vatten för att producera 1 kg kött.

Tanken med en köttfri måndag är att få så många människor som möjligt att vara vegetarianer en dag i veckan. Att helt ställa om och äta vegetariskt hela tiden kan upplevas som en dramatisk tanke för många. Men en dag i veckan (och varför inte måndagen när vi ändå behöver vila systemet efter helgens goda?) kan de flesta klara av. Och dessutom på kuppen kanske upptäcka att det faktiskt inte är så svårt och att det finns många goda vegetariska rätter!

Många kändisar förutom familjen McCartney ställer sig bakom kampanjen, t.ex. Gwyneth Paltrow, Bryan Adams, Sir Richards Branson och Yoko Ono mfl.

Även Bill Clinton har blivit en förespråkare, som håller på att sänka sina kolesterolvärden och förbättra sin diet genom att utesluta kött: http://www.supportmfm.org/news/bill-clinton-cuts-out-cholesterol-by-joining-the-meat-free-movement.cfm

För mer info: http://www.supportmfm.org/index.cfm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar