Leta i den här bloggen

lördag 16 oktober 2010

Testa MBT!

Hur intensifierar man sina promenader? Jo; går fortare, tar med sig ett par stavar, eller skaffar sig ett par MBT-skor.

MBT är skorna med den ”runda sulan” och jag skaffade mitt första par i Florida i maj 2008. De finns i många olika modeller och just då var jag väldigt sugen på ett par vita sandaler, en modell som heter Kisumu White, och som verkade helt perfekta just då i 35 graders värme och hög luftfuktighet. Som tur väl var besinnade jag mig. Vi skulle ju faktiskt flytta tillbaka till Sverige bara två månader senare och hur ofta är det praktiskt med vita sandaler i Sverige egentligen? Så istället inhandlade jag ett par Chapa GTX, riktiga ”grovskor”, som verkade helt vansinniga att ha just där och just då. Men som jag har haft användning för dessa grovskor här hemma i Sverige sedan dess! De funkar de flesta månader på året i det här klimatet, inklusive sommaren faktiskt, och är suveräna när man går med hunden bland annat. Det känns stor skillnad mot vanliga skor. Man får en mjukare gång och samtidigt betydligt mera träning av vader, lårens baksida och rumpan. Plus att fotsulan på något sätt får massage!

MBT står för Masai Barefoot Technology och är inspirerat av masaierna, ett vandrande barfotafolk i Östafrika. Masaierna är kända för att ha en fantastisk kroppshållning och god fysik. De lider sällan av rygg- eller belastningsbesvär. MBT-skorna har utvecklats för att efterlikna effekten av att gå barfota på mjuka underlag, vilket stimulerar viktiga muskler för hållning och balans samt förebygger och lindrar skador. MBT lanserades i Schweiz 1996 och har sedan dess gjort succé över hela världen.

Människokroppen har under årtusenden anpassats till att gå och stå på naturligt variationsrika underlag, men idag går vi plötsligt istället på hård betong, asfalt och stumma golv. Detta gör att kroppens stabiliserande muskler försvagas och successivt tappar sin funktion och kan leda till negativ belastning på rygg och leder.

Hemligheten med MBT ligger i den patenterade sulan med sin unika konstruktion med inbyggd instabilitet, som kroppen reagerar på med små automatiska rörelser för att upprätthålla jämvikt och balans. Träningseffekten kan liknas vid lågintensiv träning på balansplatta. Kroppens hållnings- och balansmuskulatur aktiveras samtidigt som muskler i säte, mage och rygg stärk. MBT kan hjälpa vid knä- och ryggproblem, nackspänningar och ledsmärtor. Internationella vetenskapliga studier har bevisat MBT-sulans positiva effekter och skorna rekommenderas av sjukgymnaster, kiropraktorer och träningsexperter. Dessutom förbränner du fler kalorier när du går med MBT jämfört med vanliga skor!

Du kan numera köpa MBT-skor i vanliga välsorterade sport- och skoaffärer.

Källa: www.se.mbt.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar