Leta i den här bloggen

söndag 24 oktober 2010

Tillräckligt med sömn = stabilare humör

Det finns teorier om att postnatal depression i vissa fall beror på sömnbrist. Mammor som inte får sova tillräckligt blir helt enkelt deprimerade. Liknande tankegångar diskuterades i DN Ekonomi härom veckan, då i samband med arbete. För mycket att göra (både på arbetet och privat) leder till för lite sömn och för lite sömn leder i sin tur till depression. Det bästa sättet att motverka depression och att bli mera motståndskraftig mot stress, är alltså att sova tillräckligt. Tänk om en massa människor går omkring och är deprimerade helt enkelt för att de inte sover så många timmar som de behöver. Tänk om en massa antidepressiva mediciner skrivs ut helt i onödan, för att kurera något som kunde avhjälpas bara genom att sova mera.

Sömnen stärker skelett och immunförsvar och vi behöver mellan sex och nio timmars sömn per dygn för att hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. Sover vi för lite får vi svårare att koncentrera oss och råkar lättare ut för olyckor. Sömnen fungerar som stressens motsats och antagonist. Framför allt är det djupsömnen vi behöver för vår återhämtning och återuppbyggnad, men REM-sömnen, där vi drömmer, har visat sig ha en viktig roll för inlärningen.

Den som inte får tillräckligt med sömn har en minskad förmåga att fatta komplicerade beslut och blir även mindre kreativ. En störd sömn med många uppvaknanden leder också till ökad stress. Återhämtningen blir inte optimal eftersom varje uppvaknande ger en ökad insöndring av stresshormonet kortisol, som normalt sett ska ligga på en mycket låg nivå när vi sover.

Så se till så du får sova så ostört som möjligt och framför allt att du planerar in tillräckligt många timmar av ditt dygn i sängen. Som med allting annat får vi prioritera. Ekvationen är egentligen enkel: Rillräckligt med sömn på natten = tillräckligt med energi och ett bättre humör på dagen!

Källor: DN Ekonomi, Arbetsmiljöupplysningen, Psykosocial miljö och stress – kap. 2 Återhämtning/sömn– Torbjörn Åkerstedt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar